Vědci vyřešili záhadu, proč někteří pacienti s rakovinou mají schopnost nočního vidění

Retinal může za to, že při denním světle vidíme, protože pak vysílá signály do mozku / Pixabay
Záhadu s pacienty, kteří mají schopnost nočního vidění po fotodynamické terapii, rozlouskli vědci z francouzské Lorraine University. Viníkem je rodopsin, který reaguje na fotosenzitivní látku chlorin e6.

Chlorin e6 je zahrnut ve fotodynamické terapii, která je lékaři aplikována v případě zatvrdnutí nebo otoku tkáně (často právě nádory). Fotosenzitivní látky se hromadí v nádorových buňkách, poté je určité spektrum ozářeno světlem a škodlivé buňky umírají. Pacienti, kteří tuhle léčbu podstoupí, pak v noci lépe vidí siluety lidí nebo obrysy předmětů.

Pro vysvětlení toho, co se odehrává v očích pacientů, kteří podstoupí fotodynamickou terapii, je podstatný retinal – nebílkovinná součást rodopsinu. Retinal může za to, že při denním světle vidíme, protože pak vysílá signály do mozku. V noci žádné viditelné světlo není přítomno, tudíž k přenosu signálů nedochází.

Retinal, jak vědci pomocí složitých chemických propočtů a molekulárních simulací prokázali, se aktivuje s pomocí infračerveného světla a chlorinu. Pak se sítnice ve tmě začne chovat podobně jako při viditelném světle.

Samotný výzkum byl velmi náročný, trval několik měsíců a v jeho rámci bylo provedeno miliony výpočtů, než se francouzským vědcům povedlo najít přesný model chemické reakce, která by mohla vysvětlit jev s nočním viděním. Samotná reakce však měla trvání pouhých nanosekund.

Je v zájmu vědců vedlejší efekt eliminovat, ale zároveň přemýšlejí nad možným využitím v léčbě přecitlivělosti na světlo, zraku nebo slepoty.

Mohlo by vás zajímat

Reklama