Supervulkán v Yellowstonu: Pokud vybuchne, nastane katastrofa gigantických rozměrů

 
Další 2 fotografie v galerii
Vnější okraje krystalů vulkánu naznačují jasnou změnu teploty a složení ve velmi krátkém časovém horizontu / Pixabay
Supervulkán, který spí pod Yellowstonským národním parkem, čtvrtým nejnavštěvovanějším národním parkem světa, je mnohem nebezpečnější než klasické sopky.

Výzkum o supervulkánu v Yellowstonu vedla Hannah Shamloo, geoložka z Arizony, která své poznatky přednesla na konferenci Mezinárodní asociace vulkanologie a chemie zemského nitra (IAVCEI) v Portlandu.

Shamloo se zabývala otázkou, kdy Yellowstone exploduje a jaké to bude mít následky pro lidstvo. Shamloo se svým týmem geologů prozkoumala stopové krystaly v sopečném popelu, který pochází z posledního výbuchu supervulkánu.
 
Zjištění geology velice překvapilo. Znalosti o sopkách nám říkají, že proces, který vede k erupci, trvá celá tisíciletí. Vnější okraje krystalů ale naznačují jasnou změnu teploty a složení ve velmi krátkém časovém horizontu. Mohlo by to znamenat, že se erupce odehrála jen několik dekád od přesunu magmatu pod sopku.

V Yellowstonském parku existují jen tři zaznamenané výbuchy, z nichž poslední se odehrál před 631 000 lety. Značí to vzácnost takto epických a zničujících erupcí. I tak si vulkanologové mysleli, že sopky potřebují k přípravám na erupci minimálně statisíce let. Odborníci, kteří zkoumali spáče pod národním parkem, si myslí, že i když supervulkán v Yellowstonu potřebuje k procesu před erupcí pouze deset let, šance na to, že by teď vybuchl, je malá. Studie může expertům alespoň pomoci lépe předpovídat sopečné erupce.

Musíme doufat, že se sopka v Yellowstonském národním parku neprobudí. Při výbuchu by bylo do ovzduší vymrštěno tisíc kilometrů krychlových popela, který by pokryl téměř celou Ameriku a svět by byl zahalen do vulkanické zimy. Okolí národního parku by bylo zalito rozžhavenou lávou, ovzduší by zamořil sopečný odpad. Popel by pokryl oblast ve vzdálenosti tisíců kilometrů, životní prostředí by bylo zlikvidováno.

Velké množství popela a plynů v atmosféře by zablokovalo sluneční svit, díky čemuž by se celá Země ochladila. Obrovské množství vegetace by úplně zmizelo, nastal by hladomor z nedostatku potravin a chaos kvůli evakuaci obyvatel.

Vědci se nyní budou snažit přijít na to, jak se spouští pohyby, které pak vedou k erupci. V tomto budoucím výzkumu půjde o zpomalení či zastavení procesu, který vede k výbuchu sopky. Jak jsme psali výše, šance na výbuch sopky v Yellowstonském národním parku je malá, ale přesto žijeme v nejistotě. Proto chtějí vědci zkusit ochladit magmatickou komoru supervulkánu přísunem hydrotermálních tekutin.

Mohlo by vás zajímat

Reklama