Do konce století zmizí podle vědců polovina písečných pláží

Nám ve střední Evropě zaplavení sice nehrozí, ale například Asii, Británii nebo Nizozemsku ano / Pixabay
Studie výzkumného střediska Evropské komise pod vedením Michalise Vousdoukase uvádí, že do konce staletí zmizí pláže v Austrálii, Kanadě, Chile a v Americe. Lidská obydlí a města tak budou vystavena extrémnímu počasí.

Pláže totiž nejsou jen turistickou destinací, ale také jakousi bariérou, která leží mezi vodními plochami a lidskými přístřešky. Pokud pláže zmizí, budou města a jejich obyvatelé vystaveni extrémnímu počasí. Austrálie by mohla přijít až o 15 tisíc kilometrů pláží.

Podle vědců ústup pláží už nastal, tudíž nejde o něco, co by se mělo stát až v budoucnosti. Vědci to zjistili nejen svými klimatickými modely, ale rovněž díky srovnávání satelitních dat od roku 1984.
 
Existují dva typy scénářů, jeden je optimistický a druhý pesimistický. V prvním případě zmizí 49,5 procent písečných pláží do konce století. V tom druhém případě přijde jejich redukce o 38 procent.

První scénář pracuje s událostmi, kdy se bude teplota zvyšovat nejen kvůli emisím, které vznikají ze spalování fosilních paliv, ale vliv bude mít i metan z tajícího permafrostu. Druhý scénář nahlíží na běh událostí tak, že lidem se podaří emise dostat pod kontrolu a průměrné teploty do konce století vzrostou jen o dva stupně Celsia.
 
Jsou tu však klimatologové, podle kterých je i pesimistický pohled příliš mírný. Předpokládají, že stoupnou hladiny moří až tak, že budou některá města “stát na vodě”.

Sice nám ve střední Evropě zaplavení nehrozí, ale například Asii, Británii nebo Nizozemsku ano. Zničená obydlí a ztráta možnosti žít normální život povedou k hromadné migraci do zóny, kde se pobývat dá. Tedy k nám.

Mohlo by vás zajímat

Reklama