Miniaturní repliky orgánů pomáhají při vývoji léčiv

Každý z organoidů je vytvořen z malého kousku dané lidské tkáně / Pixabay
Miniaturní repliky milionkrát zmenšených lidských orgánů disponují v podstatě stejnými schopnostmi jako orgány skutečné. Experti, kteří vyvíjejí léčiva, mohou lépe určovat výhody i nevýhody sloučenin při výzkumech.

Zmenšené repliky orgánů skutečně pomáhají při vývoji léčiv. Vytvoření tkáně v laboratorním prostředí není v dnešní době nijak extra náročné. Samozřejmě velkým cílem, prozatím nedosaženým, je stvořit kompatibilní a funkční orgán, který by mohl nahradit nějaký selhávající orgán v těle pacienta.

Při vývoji léku jsou zatím nejvíce komplexní takzvané organoidy – právě díky nim mohou vědci snadno zhodnotit rizika či výhody různých sloučenin pro vývoj léků. Organoidy jsou, jak jsme psali výše, milionkrát zmenšené verze skutečných orgánů. Existují případy, kdy tyto mini-orgány pomohly přezkoumat některá léčiva, která byla pro organismus nebezpečná.
 
Organoidy umožňují přesnější odhady, narozdíl od zvířecích modelům či buněčných laboratorních pokusů. Thomas Shupe z institutu pro regenerativní medicínu Wake Forest Institute (WFIRM) uvedl, že jsou schopni vytvořit repliky lidského mozku, srdce, jater, plic a varlat.

Každý z organoidů je vytvořen z malého kousku dané lidské tkáně a kmenových buněk, které tvoří maličké orgány, které rostou po dobu skoro měsíce. Neuvěřitelné je, že tyto laboratorní miniatury dokážou napodobit buněčný metabolismus daného orgánu a dokonce umí napodobit tvorbu imunitních buněk s fibroblasty.
 
K testům je potřeba, aby organoid obsahoval všechny buněčné typy, které má jeho originální předloha. Jinak testování nemůže být úspěšné. Studie má za cíl zlevnit a urychlit proces schvalování léčiv.

Mohlo by vás zajímat

Reklama