Geneticky upravené včely by měly zachránit vymírající populaci nenahraditelných dělnic

Syndrom zhroucení včelstev je postrachem všech odborníků / Pixabay
Včely jsou důležité pro opylování květin. A květiny jsou zase podstatné pro potravní řetězec a druhovou rostlinnou rozmanitost. Pokud vyhynou včely, bude to mít pro přírodu i lidstvo katastrofické následky. Vědci z Texaské univerzity v Austinu však přišli s řešením.

Vymysleli totiž novou metodu pro ochranu včel – genetickou modifikaci bakterie, která se nachází v jejich trávicím traktu. Díky tomu by včely měly být odolnější vůči pesticidům a patogenům.

Byly vytvořeny dva druhy kmenových upravených bakterií mikrobioty. První druh je odolný vůči roztočům, ten druhý vůči virům. Pak byly včely naočkovány oběma druhy a pozorovány ve svém přirozeném prostředí. Výsledky se u obou typů lišily.

V případě virózy se šance na přežití zvýšily tak, že včely přežijí deset dnů o 36, 5 procent, v případě roztočů o úspěšných 70 procent.

„Je to vůbec poprvé, co někdo zlepšil zdraví včel pomocí genetické modifikace jejich mikrobioty," řekl spoluúčastník výzkumu Sean Leonard. I když to funguje a včely jsou pak odolnější, vědci zatím nevědí, jak tuto ochranu aplikovat v praxi. Včelaři totiž nemohou očkovat jednu včelu za druhou.
 
Nejlepší možností by bylo nějaké upravené krmivo, které by do těl včel upravené bakterie dopravilo. Syndrom zhroucení včelstev je totiž postrachem všech odborníků, kteří znají problematiku vymírání hmyzu. Nová metoda je alespoň nadějí a hlavně zjištěním, že lidem pořád na včelách a hmyzu obecně záleží.

Mohlo by vás zajímat

Reklama