Jak si postavit doma dobře fungující bezdrátový rozvod hudby

Základem každého kvalitního audio systému jsou chytré reproduktory / Pixabay
V současné době epidemie nákazy koronavirem tráví většina z nás velkou část dne doma. Oceňujeme proto věci, které jindy přehlížíme nebo na ně nemáme tolik času. Jednou z nich je kvalitní reprodukce hudby.

Pomocí dnešních technologií lze velmi snadno vytvořit komplexní a působivé ozvučení celé domácnosti založené na streamingu z populárních internetových zdrojů s téměř neomezeným výběrem hudby.

Základem takového audio systému jsou chytré reproduktory, které lze umístit do jednotlivých místností, pomocí bezdrátové Wi-Fi sítě vzájemně propojit a vše následně řídit z chytrého telefonu.

Celkové možnosti závisí na konkrétní značce reproduktorů a příslušné aplikaci, jejíž prostřednictvím se celý chytrý systém ovládá. Řešení napříč různými značkami audio systémů nabízí poměrně nový protokol AirPlay 2, který umožňuje rozeznít současně všechny s ním kompatibilní reproduktory.

Druhou možností jsou sady chytrých reproduktorů konkrétního výrobce, které jsou založeny na vlastní aplikaci. Jedním z průkopníků chytrých reproduktorů je výrobce audiotechniky Bose, jehož řada audiosystémů Home Speaker umožňuje kombinovat obě popsané varianty, protože nabízí vlastní komplexní řešení a zároveň podporuje AirPlay 2.

A jak vlastně funguje bezdrátový rozvod hudby? Do každé místnosti zvolí uživatel nejvhodnější reproduktor a pomocí chytrého telefonu propojí jednoduše všechny přístroje do jediného audio systému. Pokud využívá pro chytrý rozvod hudby protokol AirPlay 2, spustí následně libovolnou aplikaci pro přehrávání nebo streaming hudby a zvolí reproduktor pro přehrávání. Poté k němu lze jednoduše přidávat další zařízení kompatibilní s AirPlay 2 a ta přehrávají časově synchronizovaně stejné skladby. 

Například uvedené řešení Bose Home Speaker je založeno na vlastních reproduktorech i aplikaci, která do sebe integruje služby pro přehrávání hudby z internetu, jako Spotify, Deezer, Amazon Music, Apple Music, nepřeberné množství internetových rádií sdružených pod TuneIn a další. Reproduktory mají vestavěné digitální asistenty Google a Alexa a pro snadné rozpoznání hlasových povelů i v hlasitě ozvučeném prostoru má každý z nich integrováno hned několik mikrofonů, které snímají různé výseče dané místnosti. V našem regionu však prozatím čekáme na odemčení digitálních asistentů ze strany jejich tvůrců.

Do chytrého ozvučení pomocí audio systémů Bose Homespeaker lze zakomponovat 3 různé kompaktní domácí reproduktory Home Speaker a dva soundbary k televizorům. Vlastní aplikace Bose Music je k dispozici pro telefony s operačním systémem iOS i Android umožňuje vytvářet skupiny, přehrávat hudbu z nejrůznějších zdrojů a snadno řídit hlasitost jednotlivých komponent i celého systému.

Mohlo by vás zajímat

Reklama