Na drony i piloty se vztahují přísné předpisy, málokdo je zná dobře

 
Další 1 fotografie v galerii
Řízením dronu se jakožto pilot stáváte účastníkem leteckého provozu / Pixabay
Používání dronů je stále populárnější. Ne všichni piloti jsou však dostatečně obeznámeni s legislativou, která se na ovládání těchto strojů vztahuje.

Na drony i piloty se totiž vztahují předpisy Úřadu pro civilní letectví, které se vyplatí znát, jinak riskují přestupek nebo i pokutu.

Drony jsou populární nejen mezi profesionály, např. hasiči a záchranáři, ale i laiky, kteří je s oblibou využívají na dovolených pro pořizování fotek či videí i při sportování. Používání dronu však nese i mnohá rizika jak pro jeho pilota, tak i pro okolí. 

Předpisy Úřadu pro civilní letectví, paradoxně, pojem dron neznají. Naleznete v nich pouze pojmy bezpilotní systém nebo model letadla. Dron však fakticky nezapadá ani do jedné kategorie a zpravidla pro něj není nutné zvláštní povolení nebo registrace, pokud s ním ovšem nelétáte za výdělečným účelem nebo jej nepoužíváte v rámci výzkumu. Vztahuje se to však také na veškeré záznamy dronem pořízené, tzn. že pokud s dronem natočíte a následně zeditujete nějaké video, které posléze prodáte, vztahuje se na to registrace u ÚCL. 

Řízením dronu se jakožto pilot stáváte účastníkem leteckého provozu, který podléhá jistým pravidlům. Tím nejzásadnějším je zákaz létání nad konkrétními oblastmi, resp. ve vyhrazeném vzdušném prostoru, např. v bezletových zónách v okolí letišť, vojenských prostorů nebo národních parků. Kompletní seznam bezletových zón je možné najít na webu DronView.

Drony do 0,91 kg však mají volnější režim a lze s nimi létat i uvnitř „zakázaných“ zón, avšak pouze do výšky 100 metrů. Obecně platí, že s dronem nesmíte létat v blízkosti budov a ztratit s ním vizuální kontakt, do kterého však nespadá použití dalekohledu. Dron musí být vždy „na dohled“. Pro létání v bezprostřední blízkosti osob navíc potřebujete jejich souhlas. 

Právě při ztrátě vizuálního kontaktu může dojít k řadě kolizí, které mají za následek havárie dronu, jež vás mohou přijít hodně draho. V nabídkách některých pojišťoven se už proto začínají objevovat také pojistné programy pro drony nejen pro případ havárií, ale také krádeží nebo neobratného zacházení.

Mohlo by vás zajímat

Reklama