Jak si udělat co nejlépe domácí kino v obýváku

Pokud zvolíte projekci, je třeba použít samostatný přístroj k přehrávání filmů / Pixabay
Patříte mezi filmové nadšence? Pak možná uvažujete o tom, jak si doma zajistit co možná nejlepší podmínky pro efektní obrazový a působivý zvukový zážitek.

Většina uživatelů bude mít své osobní domácí kino situováno z praktických důvodů do hlavní obývací místnosti. Nejnáročnější fanoušci filmů pak podle prostorových možností zvolí samostatný domácí kinosál, který zahrnuje speciálně upravenou místnost. V tomto případě je nejlepším řešením konzultovat komplexní řešení s odborníkem.

Když pomineme dále popsané zobrazovače a audio systémy, základním předpokladem pro kvalitní zážitek je adekvátní zdroj dat. Nejkvalitnějšího výsledku lze dosáhnout s využitím Blu-Ray disku a přehrávače. Streamovací služby, jako například Netflix, nabízí řadu videí také v rozlišení 4K, jejich skutečná kvalita nedosahuje však většinou možností fyzických Blu-Ray disků. 

Pokud uvažujete, který z uvedených zobrazovačů zvolit, měli byste vzít v první řadě v potaz přednosti a úskalí obou možností. Nejběžnější zobrazovací zařízení, televizor, nabízí velmi jednoduchý způsob instalace. Součástí chytrých televizorů je také řada aplikací pro streaming videa z populárních internetových zdrojů. Díky tomu jsou vlastně hotovým kompletním systémem pro moderní způsob přehrávání filmů.

Když vezmeme v úvahu dostupnost velkého množství filmových snímků v rozlišení 4K, jeví se televizor jako ideální zařízení. A to zvlášť když k jeho výhodám přičteme i možnost dobré viditelnosti obrazu i v osvětleném pokoji a možnost jeho instalace na stěnu. Nevýhoda televizoru zůstává především v omezení velikosti. Maximální úhlopříčka televizorů je dnes 85“, což je přibližně 2 metry a 10 centimetrů. V těchto velikostech se však ceny kvalitních přístrojů pohybují často nad hranicí 100 tisíc korun.  

Projektory naproti tomu nabízí v podstatě neomezenou velikost obrazu a tomu odpovídající zážitek blížící se kinosálům. Při výběru je třeba vzít v úvahu konkrétní technické parametry, především pak projekční vzdálenost a odpovídající zobrazenou úhlopříčku. Jejich nevýhodou je pak náročnější instalace, většinou u stropu místnosti, hlučnost kvůli potřebě ventilace horkého vzduchu a také nutnost zatemnění místnosti a použití projekčního plátna pro dosažení opravdu kvalitního obrazu.

Pokud zvolíte projekci, je třeba použít samostatný přístroj k přehrávání filmů. Tím může být buď počítač nebo jiný přístroj s možností streamingu filmů z internetu či jiných zdrojů, případně Blu-Ray přehrávač.

Když už mluvíme o „domácím kinu“, je třeba vzít v úvahu nejen obraz, ale také zvuk. Základní možnost filmového zvuku dnes nabízí soundbar – podlouhlý reproduktor určený k instalaci k televizoru, často kombinovaný se subwooferem produkujícím výrazné basy.

Z kinosálů jsme však zvyklí na prostorový zvuk, který výrazně umocňuje celkový zážitek. Současným vrcholem prostorového zvuku jsou zvukové formáty Dolby Atmos či DTS:X, které byly donedávna výsadou špičkových kinosálů a k běžnému prostorovému zvuku přidávají další rozměr – zvukové efekty slyšitelné shora. Aby bylo kýženého výsledku dosaženo, je třeba mít k dispozici film se zvukovou stopou v příslušném formátu a zařízení schopné prostorový zvuk dekódovat a přehrát. 

V domácích podmínkách lze prostorového zvuku dosáhnout buď s využitím hotového vícekanálového audio systému, nebo zesilovače a tradičních reprosoustav. Specialistou na systémy s velmi miniaturními designovými reproduktory, ale velkým a hutným zvukem, je například Bose. Jeho sady pro prostorový filmový zvuk Lifestyle 550 nebo Lifestyle 600 ozvučí velmi dobře bezdrátovými reproduktory, které v podstatě neuvidíte i velký obývací pokoj. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama