Bývalá astronautka NASA Kathy Sullivanová se potopila do nejhlubšího místa v oceánu

LF je prvním modulem v historii, který se opakovaně dostal do nejhlubšího bodu v oceánu / Caladan Oceanic
Bývalá astronautka NASA Kathy Sullivanová se stala první ženou, která se ponořila do nejnižšího bodu na Zemi, známého jako Challenger Deep, uvnitř Mariánského příkopu.

V neděli se vynořila Sullivanová (68 let) z ponorného modulu DSV LF (Limiting Factor), který provedl úspěšnou expedici v hloubce více než 10,6 kilometrů pod hladinou oceánu. V roce 1984 se doktorka Sullivanová, veteránka tří kosmických letů, stala první americkou ženou ve vesmíru.

Nyní se stala osmou osobou, která dosáhla dna Challenger Deep, po prvních dvou, Donovi Walshovi a Jacquesovi Picardovi v roce 1960, a například filmovému režisérovi Jamesovi Cameronovi v roce 2012. 

LF, postavený společností Triton Submarines na Floridě, je prvním modulem v historii, který se opakovaně dostal do nejhlubšího bodu v oceánu. V takových hloubkách, které se vyznačují obrovským tlakem, extrémní temnotou a téměř mrazivými teplotami, mohou přežít pouze speciální mikroorganismy. Sullivanová a její pilot Victor Vescovo, kteří se bezpečně vrátili k mateřské lodi LF, následně telefonovali na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

ISS je na nízké oběžné dráze Země v nadmořské výšce 408 km, zatímco LF pracuje v hloubce téměř 11 km pod hladinou oceánu. ISS funguje za nulového tlaku ve vesmírném vakuu, zatímco na poklop LF působí tlak 2 200 tun. Sullivanová označila ponor jako mimořádný zážitek, kdy mohla podmínky v Challenger Deep porovnat s těmi v kosmu a podělit se o zkušenosti s kolegy na ISS.

Pro Vescova, který už provedl předchozí ponory do Challenger Deep, bylo podle jeho vlastních slov potěšením, že ho nyní doprovázela astronautka Kathy a měl možnost mluvit s astronauty na ISS. Ponor skončil v neděli a tým se vrátí do přístavu na ostrově Guam 15. června 2020. 

Modul LF se vynořil z hlubin oceánu v Challenger Deep na jižním konci Mariánského příkopu, asi 200 km východně od pobřeží Filipín. Podle vedoucího expedice EYOS Expeditions Roba McCalluma se více lidí podívalo na Měsíc než na dno oceánu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama