Dle nového výzkumu toužili muži v 18. století spíše po ženách středního věku

Starší ženy byly považovány za přístupné a mateřské / Pixabay
Ženy středního věku považovali britští muži v 18. století za vřelé a zkušené milenky. Podle nové studie je označovali za „zralé ovoce“. Ella Sbarainiová, výzkumnice z univerzity v Cambridge, zkoumala deníky, tisky, brožury a další záznamy z té doby, aby vytvořila obraz ženské sexuality ve středním věku.

Vdané ženy ve věku 30 až 50 let byly v materiálech z 18. století líčeny jako chtivější a světštější než mladší ženy. To je v rozporu s moderními příběhy, které zobrazují zralé ženy jako sexuálně neatraktivní a pasivní.

Ženy v tomto podle Sbarainiové patřily k erotickým symbolům. Muži je žádali o sexuální služby a byli nadšení, což popírá moderní názory, že se ženy středního věku v 18. století obešly bez sexu.

„Zajímalo by mě, zda předpoklad některých historiků, že ženy v tomto období nejsou sexy, když jsou ve věku kolem 30 nebo 40, je způsoben naším kulturním myšlením,“ píše Sbarainiová. Zkušenost se staršími ženami popsal v 18. století britský básník Samuel Johnson, který se oženil s o 20 let starší dámou. Když mu bylo 25 let, vzal si 46letou vdovu Elizabeth Porterovou.

Na adresu starších žen řekl, že nejde o „dívky, ale ženy, které inspirují k trvalé vášni.“ „Ačkoli někteří historici sexuality začali věnovat více pozornosti starším ženám přes 50, 55 nebo 60 let, jenom málo z nich zkoumalo ženy středního věku,“ píše Sbarainiová. Přitom střední věk je obdobím, ve kterém ženy zažívají klíčové sexuální, fyzické a sociální změny. 

Cílem výzkumu bylo změnit názor, že lidé v 18. století považovali ženy středního věku za sexuálně neatraktivní. Erotické materiály z této doby nabízejí pohled na mužské fantazie o ženách středního věku.

Sbarainiová zkoumala dokumenty o cizoložství z tohoto období a zjistila, že ve více než 40 % případech šlo o ženy starší 30 let. Záznamy naznačují, že muži považovali myšlenky na přestupek s manželkou jiného muže nebo dokonce s něčí matkou za vzrušující. Vědkyně studovala i tehdy široce dostupně adresáře prostitutek a zjistila, že mnohé z nich byly považovány za atraktivní kvůli svému staršímu věku, nikoli jemu navzdory.

Příkladem byly ženy ve věku 37 let, které byly popsány jako ideální pro „ty, kteří upřednostňují zralé ovoce.“ U starších manželek podněcoval sexuální zájem jejich sociální status a světskost. Starší ženy byly považovány za přístupné, mateřské, takové, které vám „ráno podají šálek čaje“. Pokud měly mnoho dětí, bylo to považováno za důkaz manželské náklonnosti.

Matky byly vnímány jako úrodná těla. Za jednu z nejlákavějších skupin žen středního věku muži považovali vdovy. Jejich kouzlo spočívalo v upřímném požitku ze sexu. Za neatraktivní a uzavřené sexuálnímu požitku ale byly považovány staré panny.

Mohlo by vás zajímat

Reklama