Gigantičtí dinosauři měli miniaturního předka, byl objeven na Madagaskaru

Kongonaphon kely své jméno malý zabiják brouků nedostal jen tak / Neil Pezzoni/Wikipedia
Dinosaury vnímáme jako kolosy, pod jejichž chodidly se otřásala země. Jejich hmyzožravý předek, který žil v období triasu na Madagaskaru, měl ovšem legrační velikost kávového šálku.

Kongonaphon kely (malý zabiják brouků) žil před 237 miliony. V kyčlích měl deset centimetrů, dlouhý byl 40 centimetrů. „Dinosauři jsou obecně vnímání jako obři, řekl paleontolog Christian Kammerer z muzea přírodních věd v Severní Karolíně. Ale tohle zvíře je blízko divergenci dinosaurů a pterosaurů a je překvapivě malé.“ 

Tento roztomilý prcek patří ke skupině Ornithodira, posledních společných předků dinosaurů a pterosaurů, kteří jednoho dne měli započít svou majestátní vládu na Zemi. Poprvé byl Kongonaphon kely nalezen při pracích na fosilním nalezišti v jihozápadní části Madagaskaru. 

Celkově bylo ze skupiny Ornithodira objeveno a studováno jen pár exemplářů. Jak a proč se kolosální zvířata vyvinula z tak miniaturního předka je proto stále přetrvávající otázkou.

Kongonaphon kely je nejmenším objeveným druhem v rodině dinosaurů zvané Lagerpetidae. Tito raní dinosauři Ornithodira jsou známí jako malí živočichové. S nedávnými objevy, jako je malý zabiják brouků, si vědci myslí, že jejich rozměry nejsou pouhou náhodou. 

Své jméno malý zabiják brouků nedostal jen tak, zuby a jejich opotřebení odhalilo, že si rád pochutnával na hmyzu s tvrdými krunýři. Hmyzem se živí živočichové malých rozměrů. Znamená to, že Ornithodira mohli lovit hmyz na svém vlastním teritoriu mimo „revíry“ větších dravců, kteří by pro ně mohli být rizikem. 

Kromě toho studie naznačuje to, že zateplování pokrývkou peří nebo jednoduchých vláken mohlo vzniknout právě už u tohoto předka dinosaurů. Konstrukce malých těl se totiž hůře zateplují. V období středního a pozdního triasu byly extrémní klimatické podmínky. Dávalo by smysl, kdyby peří vzniklo právě zde. Všechno někde začíná. Ctižádostivé kroky evoluce možná měly začátek právě zde. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama