Mořští ďasové nemají imunitní funkce, zjistili vědci

Ďasové mořští ztratili imunitní funkce asi před 500 miliony lety / Pixabay
V temných hlubinách beze světla, tam, kde žije jen málo ryb, je nouze jak o živiny, tak o rozmnožování mezi jednotlivými druhy. Samci mořských ďasů, ryb, které žijí u mořského dna, se proto při páření uchylují, k pro nás nepředstavitelným, praktikám.

Když takový samec mořského ďasa, který byl celý život sám, narazí na samici, zakousne se jí svými ostrými zuby do těla. Poté, co se tak stane, vypustí enzym, a ten rozpustí kůži i tkáně dvojice v okolí kousnutí.

Tak se utvoří společný krevní oběh a trávící trakt. Samec tak činí, protože se obává toho, že ve tmě už nemusí jinou samici potkat. Z větší samice a o dost menšího samce se tak stává v podstatě jeden organismus, přičemž samec je pro svůj protějšek jakousi zásobárnou spermatu, a jelikož už zbylé funkce nepotřebuje, odumírá mu většina orgánu, dokonce i oči. K samici se může přikousnout až pět samců.
 
I pro nejlepší lékaře je sloučení cizích tkání a vytvoření společného organismu extrémně obtížné. Například při transplantaci orgánů jsou pacienti celoživotně odkázáni na Imunosupresiva, léky, které omezují nebo zastavují imunitní systém, protože hrozí odmítnutí cizího orgánu nebo látek, což je v případě imunitní reakce u obratlovců přirozené. Ďasové, jak se zdá, takovou reakci nevykazují.

Vědci studovali genom deseti různých druhů ryb z řádu ďasů mořských a zjistili, že mají odlišné klíčové části v imunitním systému než ostatní obratlovci. Některým rybám chyběly geny kódující antigeny, které se obvykle nacházejí na povrchu tělních buněk – tvoří hlavní histokompatibilní komplex (MHC), který sice pro zdraví potřebujeme, ale při transplantaci orgánů a kostní dřeně právě on stojí za zmíněnými komplikacemi s odmítáním. 

Vědci překvapeně uvádějí, že ďasové v podstatě nemají imunitní systém. Rybám dokonce v těle chybí protilátky, druhá hlavní obrana imunitního systému. „Tato zjištění naznačují možnost, že imunitní systém ďasů je mezi desítkami tisíc obratlovců unikátní,“ řekl imunolog Jeremy Swann z Institutu Maxe Plancka v Německu. Podle něj by nás ztráta všech těchto imunitních vlastností s největší pravděpodobností zabila.
 
Imunolog Thomas Boehm z Institutu Maxe Plancka řekl, že i přes několik set milionů let vrozených a adaptivních funkcí mohou obratlovci přežít bez funkcí imunitního systému, funkcí, které považujeme za nenahraditelné.
 
Ironické je, že podle vědců ďasové mořští ztratili imunitní funkce asi před 500 miliony lety, tedy poté, co se imunita naopak u obratlovců vyvinula. Vědci při studování genomů také našli důkazy o tom, že čím méně se ďasové pářili, tím více se jejich imunitní systém začínal podobat ostatním obratlovcům.
 
Nemohou s jistotou říci, proč mají tyto děsivě vypadající ryby tak podivný imunitní systém. Zdá se však, že to souvisí s jejich netypickými reprodukčními zvyky. Ty nejspíše vznikly kvůli nehostinnému, osamělému prostředí na mořském dně. Živočichové se zkrátka svým stanovištím přizpůsobují.

Mohlo by vás zajímat

Reklama