Na Venuši je možná život, vědci v oblacích nad planetou detekovali plynný fosfin

Venuše, druhá nejbližší planeta ke Slunci, je nehostinná - s povrchovou teplotou kolem 464 °C / Pixabay
Nová studie dospěla k závěru, že stopy plynného fosfinu detekované v oblacích nad Venuší mohou naznačovat, že planeta obsahuje zárodky mikrobiálního života. Na Zemi je fosfin, bezbarvý plyn, který voní jako česnek nebo rozpadající se ryba, přirozeně produkován především určitými mikroorganismy v prostředí bez kyslíku.

Tato sloučenina s chemickým vzorcem PH3 může být také uvolňována v malém množství z rozkladu organické hmoty nebo průmyslově syntetizována v chemických závodech.

Odborníci z Velké Británie však našli v atmosféře Venuše známky fosfinu - což naznačuje, že planeta musí podporovat neznámé chemické procesy nebo dokonce život. 

Venuše, druhá nejbližší planeta ke Slunci, je nehostinná - s povrchovou teplotou kolem 464 °C a tlakem 92krát vyšším než na Zemi. Její horní vrstva mraků 53–62 kilometrů nad povrchem – ale vykazuje nižší teploty až 50 ° C a tlak srovnatelný s tím na naší planetě.

Mraky jsou také velmi kyselé, což znamená, že fosfin by se velmi rychle rozložil, a proto musí být neustále doplňován. Vědci však varovali, že život je pouze jedním možným vysvětlením zdroje fosfinu - je zapotřebí dalšího výzkumu. NASA v současné době zvažuje dvě mise na Venuši, které by měly prostudovat atmosféru a geochemii planety, označeny jsou jako „DAVINCI“ a „VERITAS“.

Pokud žádný známý chemický proces nevysvětlí přítomný fosfin v horních vrstvách atmosféry Venuše, musí být vznikat procesem, který nebyl dříve považován za přijatelný pro podmínky vzniku života na Venuši. Může to být neznámý způsob fotochemie nebo geochemie.

I kdyby se to potvrdilo, detekce fosfinu není ještě spolehlivým důkazem pro život, pouze pro anomálie a nevysvětlitelnou chemii. Představa života v oblacích Venuše vykazuje zásadní koncepční problémy - prostředí je extrémně dehydratující a překyselené. 

Vědci vyloučili mnoho chemických cest k fosfinu. Pro zjištění, zda v mracích Venuše existuje život, je důležitá spousta experimentů. Jedinou úspěšnou misí, která poslala data z Venuše, byla Vega 2 v roce 1985. Povrch Venuše je dostatečně horký, aby roztavil olovo, při vystoupání do mraků do výšky 50 kilometrů, kde byl nalezen fosfin, je ale teplota a tlak podobná  jako na Zemi.

Jenže i když je teplota příznivá, mraky obsahují kyselinu sírovou, která rozkládá fosfin. Ovšem vzhledem k tomu, že je fosfin spojen se životem na Zemi, mohl by být život i na Venuši.

Mohlo by vás zajímat

Reklama