Záhada vyřešena, úmrtí stovek slonů v Africe způsobily sinice

Neporušené kly vyloučily spojitost s pytláctvím, které je v Botswaně rozšířeno / Pixabay
Vnitrozemská jihoafrická země má největší populaci slonů na světě. Odhaduje se, že čítá 130 tisíc jedinců. Od března však v Botswaně, v deltě řeky Okvango, záhadnou smrtí zemřelo přes 300 těchto zvířat. Botswanský odbor pro přírodu a národní parky teď zveřejnil, že sloni podlehli otravě sinicemi.

V deltě řeky Okvango od března zemřelo přes 300 slonů. Neporušené kly vyloučily spojitost s pytláctvím, které je v Botswaně rozšířeno. „Úmrtí byla způsobena otravou způsobenou sinicemi, které rostly v pánvích nebo v závodněných jámách,“ potvrdil novinářům veterinární pracovník Mmadi Reuben. Zároveň uvedl, že úmrtnost slonů se zastavila koncem června letošního roku, což se schodovalo s vysušováním pánví.

Sinice (Cyanobacteria) se běžně vyskytují v rybnících a jezerech. Pokud se v horkém létě přemnoží, mohou člověku, který se v zamořené vodě koupe, způsobit podráždění kůže. Jejich přemnožení je způsobeno buď přebytkem živin ve vodě, nebo nadměrným horkem v důsledku globálního oteplování. 

Reuben přiznává, že stále v některých věcech nemají jasno. „Stále však musíme zodpovědět mnoho otázek. Například, proč zemřeli pouze sloni a proč byla zasažena pouze tato oblast s výskytem slonů. Máme řadu hypotéz, které nyní zkoumáme,“ dodal. 

Mrtvá těla slonů byla poprvé zaznamenána 25. dubna poblíž vesnice Seronga. Následující měsíc se situace začala stupňovat. Skončilo to úhynem 330 kusů. Testy, které odhalily příčinu úmrtí, tedy otravu toxiny, které souvisejí se sinicemi, probíhaly v laboratořích v Jižní Africe, Kanadě, Zimbabwe a ve Spojených státech. Vláda prozradila, že v Botswaně pokračují studie o výskytu bakterií. 

V zimě by sloni měli být v bezpečí. Hydratují se totiž zejména konzumací kořenů a kůry. Hlavně ze stromů zvaných baobaby.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama