Spinosaurus byl vodním monstrem, dokazují to nalezené fosilie zubů

Spinosaurus by nejspíšel vodním živočichem, žil, lovil a umíral v řekách / Jason Treat, NG Staff a Mesa Schumacher (University of Detroit Mercy)
Dinosauři, vyhynulí plazi, jsou považováni za zvířata, která výhradně putovala po pevnině. Je tu ale jeden druh, o němž jsme dlouho neměli jasno.

Objev více než tisíce zkamenělých zubů v prehistorickém říčním korytě v Maroku naši definici dinosaurů mění. Spinosaurus byl vodní živočich. Žil, lovil a umíral v řekách.

Spinosaurus (Spinosaurus aegyptiacus) je jeden z nejpopulárnějších dinosaurů. Znám je hlavně díky filmu Jurský park, kde došlo ke kolizi právě tohoto zvířete o délce až 18 metrů a T. rexe.
 
I přes popularitu spinosaura toho o něm ve skutečnosti moc nevíme. Ve vědecké obci probíhají spory o tom, zda dinosaurus v řekách pouze lovil, ale kráčel po pobřeží, nebo jestli naopak v řekách dokonce žil. Paleontolog Nizar Ibrahim v roce 2014 přišel s domněnkou, že spinosaurus v řekách a při březích pouze lovil. Jeho kostra byla totiž údajně nepotopitelná.

Letos ale Ibrahim v Maroku učinil významný nález fosilie ocasu, který patřil spinosaurovi. Jeho struktura připomíná velkou ploutev, což nahrává spíše myšlence, že zvíře o velikosti trolejbusu minimálně část svého života ve vodě skutečně trávilo.

Nyní paleontologové v Maroku, v prehistorickém říčním korytě Kem Kem, našli 1200 fosilií zubů. Některé zuby patřily jiným dinosaurům a vodním tvorům. Necelá polovina z nich však pochází z čelistí spinosaurů. „Výsledky plně odpovídají myšlence říčního monstra,“ potvrdil paleontolog David Martill z univerzity v Portsmouthu. Množství zubů (ve srovnání s jinými dinosaury), které byly na dně koryta objeveny, jsou odrazem vodního života spinosaurů.

Vyschlý říční systém Kem Kem kdysi tekl z Maroka až do Alžírska. Vodní proud byl domovem křídových tvorů, jako jsou pilounovité ryby, krokodýli a létající plazi. Podél břehů pak kráčeli velcí dinosauři. Pro spinosaury tak šlo o výhodné útočiště se spoustou potenciální potravy.

Paleontologové připouštějí, že zuby zde mohli zanechat spinosauři, kteří se brodili podél břehu a lovili zvířata, která se přišla napít. Spinosaurus měl totiž dlouhý krk, pomocí kterého mohl do vody stahovat i velké býložravce. Ale co jeho zadní končetiny? Nepodobají se končetinám moderních brodivých ptáků, kteří úzce souvisejí s dinosaury. Krátké zadní končetiny spinosaurů spíše odpovídají aktivnímu plavání.
 
Pak je tu počet nalezených zubů. Na břehu řeky se brodili i další dinosauři, kteří zde zanechávali své zuby. Proč zde však bylo nalezeno tolik zubů spinosaura? „S takto velkým množstvím zubů spinosaura je vysoce pravděpodobné, že toto zvíře žilo spíše v řece než na jejích březích,“ argumentoval paleontolog Thomas Beevor z univerzity v Portsmouthu. Spinosaurus, jak jej známe z filmu Jurský park, je tedy pohádkou.

Mohlo by vás zajímat

Reklama