Meteorit se nečekaně odrazil od atmosféry zpět do vesmíru

Každý den do atmosféry Země vlétnou stovky tun meziplanetárních objektů malé velikosti / Jingyi Zhang
V úterý 22. září 2020 se na nebi stal podivný úkaz. V nadmořské výšce 91 kilometrů, hluboko pod všemi satelity, vstoupilo do atmosféry vesmírné těleso. Pak se od ní odrazilo zpět do kosmu. Incident na kameru zaznamenala organizace Global Meteor Network. Meteor zářil nad severním Německem a Nizozemskem.

Meteoritu, který vstoupí do atmosféry jako meteor, aby se pak vrátil zpět do vesmíru, se říká tečný meteorit nebo "Earth-grazing Fireball", což v doslovném překladu znamená "Na Zemi se pasoucí ohnivá koule".

Do atmosféry vstupuje pod nízkým úhlem, díky čemuž se od ní může odrazit. Při příletu ve větším úhlu by těleso shořelo. Evropská kosmická agentura (ESA) vysvětluje, že meteorit je fragment asteroidu nebo komety. Až při vstupu do atmosféry se stává meteorem. Jasným světlem, které prochází oblohou.

Tato tělesa se v atmosféře rozpadají na menší kousky. Až na povrch Země dopadají jako meteority. Každý den do atmosféry Země vlétnou stovky tun meziplanetárních objektů malé velikosti. Tečná tělesa se ale v naší atmosféře vyskytují jen několikrát za rok. 

Velikost balvanu určena nebyla, ovšem je patrné, že šlo o malou horninu. Jaký je její zdroj rovněž nevíme. Na Zemi už bylo nalezeno desítky tisíc kosmických kamenů. Jen minimální množství se dá vystopovat zpět k asteroidu – tedy ke zdroji. Global Meteor Network vesmírného návštěvníka stopoval až k měsícům Jupiteru. Tam ale astronomové objekt ztratili. 

Global Meteor Network je sítí amatérských i profesionálních vědců. Jejich cílem je po celé planetě instalovat kamerové systémy, které snímají tělesa vstupující do atmosféry. „Síť je v podstatě decentralizovaný vědecký nástroj, který se skládá z amatérských astronomů, zájemců o vesmír a vědců po celé planetě, každý s vlastním kamerovým systémem,“ uvedl astrofyzik Dennis Vida, zakladatel Global Meteor Network. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama