Sonda Express objevila na Marsu nejméně čtyři tekutá jezera

Výzkumníci se domnívají, že se pod jezerem může vyskytovat nějaký zdroj geotermální energie / NASA
Před dvěma lety bylo na Marsu, na jeho jižním pólu, nalezeno velké podzemní jezero. Sonda Mars Express Evropské kosmické agentury to nyní potvrdila. Mimo jiné odhalila ještě tři další jezera pod povrchem.

Jezero bylo popsáno v odborném časopise Nature Astronomy. Na délku měří 20 kilometrů. Poblíž něj se podle Evropské kosmické agentury (ESA) nacházejí další tři podzemní jezera. Leží 1,5 metrů pod ledovým povrchem v oblasti Planum Australe. Oddělují je suchá území.

K nálezu pomohl radar sondy Mars Express – MARSIS. Přístroj vysílá pulsy, které se odrážejí od ledu. Některé pronikají hlouběji až ke hmotě pod povrchem. MARSIS provedl 29 těchto odrazů na jižním pólu rudé planety. Díky jasu a ostrosti odrazu byla odvozena existence jezer. Jde o osvědčenou techniku, která byla aplikována i při výzkumu jezer pod ledem na Antarktidě. 

„Tato oblast je zatím nejblíže k obyvatelné na Marsu, která byla zatím nalezena,“ řekl vědec Roberto Orosei z Národního astrofyzikálního ústavu v italské Boloni. Jak to, že je voda v oblasti, kde panuje zhruba mínus 68 stupňů Celsia, v tekutém stavu? Na Antarktidě mohou jezera plná tekuté vody pod antarktickým ledem existovat díky vysokému tlaku ledu shora. Na Marsu ovšem takový tlak není. Jediné, co tedy vědcům dává smysl, je vysoká koncentrace soli ve vodě. I při velkém mrazu by tak jezera zůstala tekutá.

Výzkumníci se také domnívají, že se pod jezerem může vyskytovat nějaký zdroj geotermální energie. Podle nich by vodu zahříval, díky čemuž by voda nezamrzala. Objev dalších tří podzemních jezer ovšem tuto teorii vyvrací. 

Jezera nejsou nová, ani dočasná. Pravděpodobně jsou geologickou součástí Marsu po miliony let. „Zřejmě se voda postupně měnila v led,“ informovala římská profesorka Elena Pettinelliová, která na výzkumu spolupracovala. I když jsou tyto vodní plochy stále neznámé, je jisté, že objev vyvolá kontroverzi. „Komunita je velmi polarizovaná,“ přiznává planetární vědec Isaac Smith z Planetární vědecké instituce v Ontariu v Kanadě. „Jsem v táboře, který se přiklání k tomu, aby tomu věřil,“ dodal k celé věci. 

Existence tekuté vody na Marsu je pro nás velice důležitá. Voda totiž může znamenat život v podobě mikroorganismů. Můžeme tak navíc pochopit minulost planety. Zároveň to znamená výhodu při snaze Mars osídlit. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama