V rámci boje s pandemií koronaviru se spouští registrace hostů v restauraci pomocí QR kódu

Málokdo si pamatuje vedle koho seděl včera v noci na baru / Pixabay
Nová bezplatná digitální registrace hostů restaurací dokáže s pomocí QR kódů v reálném čase anonymně vysledovat kontakty nakažených nemocí covid-19 a na rizikové setkání je upozornit.

Tuto novou funkci právě spouští bezkontaktní objednávkový a platební systém od AAHI. U vstupu do restaurace vyfotíte čtverec s QR kódem, v telefonu se vám otevře registrační formulář a do něho zadáte své jméno, kontakt na vás a zaregistrujete se.

Po registraci systém AAHI zaznamená příchod i odchod konkrétního hosta v dané restauraci. Pokud by se zákazník zapomněl odhlásit, systém mu to po přednastaveném čase sám připomene anebo ho po delší době automaticky odhlásí.

Objeví-li se mezi hosty člověk nakažený nemocí covid-19, pak tuto skutečnost na základě vlastního trasování do systému anonymně nahlásí stisknutím jednoho tlačítka a aplikace následně upozorní dotčenou restauraci včetně zaregistrovaných hostů, kteří byli v podniku ve stejnou dobu, a mohli se tak s nakaženým dostat do přímého kontaktu.

„Kromě jednoduchého a rychlého dohledávání nakažených a jejich kontaktů poskytuje systém anonymitu jednotlivým zákazníkům. Pro správu jejich dat využíváme zabezpečenou infrastrukturu Googlu a poskytnutá data dále nesdílíme. Kvalita zabezpečení je stejná, jako když se přihlašujete přes svůj účet do osobního počítače anebo mobilního telefonu. Naším cílem je pomáhat a nikoliv donášet na lidi,“ ujistil Alexey Yushin, jeden z tvůrců systému AAHI.

Veškerá osobní data, která AAHI získá, jsou uložená na cloudovém serveru Googlu a jejich správa podléhá evropským zásadám ochrany osobních údajů, tzv. GDPR. „Poskytnutá data zůstávají vždy soukromá v rozsahu povoleném příslušným zákonem, to znamená, že AAHI s nikým nesdílí žádné informace o tom, kdo, kdy a jakou restauraci navštívil, a to ani se samotnými restauratéry,“ doplňuje Yushin.

Mohlo by vás zajímat

Reklama