Přebytky energie z domácí fotovoltaické elektrárny nyní snadno prodáte i bez licence

Většina domácích fotovoltaických elektráren mají instalovaný výkon do 10 kW / Pixabay
Energetický startup bezDodavatele spustil novou službu – výkup přebytků elektřiny z domácích fotovoltaických elektráren za tržní ceny.

Pro prodej přebytečné elektřiny domácnosti nepotřebují žádnou licenci ani speciální povolení. Většina domácích fotovoltaických elektráren, které jsou primárně určeny pro napájení rodinného domu, mají instalovaný výkon do 10 kW.

Takové elektrárny splňují veškeré podmínky pro provoz bez licence. Podle Solární asociace bylo za rok 2019 na rodinných domech vybudováno 2 905 nových instalací, které znamenaly dvojnásobný počet oproti roku 2018. I pro tento rok se očekává výrazný růst počtu domácností, které si fotovoltaické panely pořídí.

V praxi to vypadá tak, že před vyúčtováním se množství zákazníkem vyrobené a do distribuční soustavy dodané elektřiny vynásobí příslušnou hodinovou cenou, za kterou se v danou chvíli obchodovala na burze. Výroba se následně porovnává s dodávkou. Všechny informace najde zákazník na jedné faktuře, nakonec už jen proplatí rozdíl obou položek.

„Proces zvládne i úplný laik. Pokud máte správně instalovanou fotovoltaickou elektrárnu, měří se automaticky nejen spotřeba, ale i dodávky elektřiny do distribuční sítě. Odpovědnost za případné odchylky v dodávce už převezmeme my. Pokud navíc splníte zákonné limity, nepotřebujete k výrobě elektřiny ani licenci,“ uvedl Robert Chmelař, zakladatel bezDodavatele.

Energetický startup bezDodavatele nabízí českým domácnostem také možnost odebírat zelenou elektřinu za velkoobchodní ceny, a to díky platformě, která virtuálně propojuje zákazníky s tuzemskými výrobci z obnovitelných zdrojů. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama