Fosilie stop vyprávějí příběh z doby ledové o riskantní cestě mladé dívky s dítětem

Informace o pravěku můžeme čerpat i ze skalních kreseb / Pixabay
V pozdní době ledové utíkala mladá dívka s dítětem na rameni přes blátivou pláň. Byla to drsná, riskantní cesta skrze území, na němž se potulovali mamuti, obří lenochodi a vlci. A teď, o deset tisíc let později, o tomto příběhu vyprávějí zkamenělé stopy v národním parku White Sands v Novém Mexiku.

V roce 2018 badatelé sledovali tmavé skvrny podél někdejšího břehu vyschlého starověkého jezera Otero. Výkopové práce odhalily sadu lidských stop, jak se táhnou skoro 1,5 kilometrů přes pláň a zase zpět.

To z nich činí nejdelší set stop, jaký byl zatím nalezen. Byla tam obtisknuta i chodidla mamuta a obřího lenochoda. „Délka trasy je to opravdu výjimečná a poskytuje nám prodloužené okno do chování jednotlivců,“ řekl Kevin Hatala, evoluční biolog z Chathamské univerzity v Pittsburghu. 

Z celkového počtu 427 vědci analyzovali 90 stop. Jejich velikost a hloubka značí, že patří dospívající dívce, možná mladé ženě. Podle nerovnoměrnosti otisků se zdá, že byl povrch pod jejími chodidly kluzký. Dívka také na určitých místech soustředila svou váhu na jednu nohu, když si na ramenou upravovala těžký náklad. Na několika místech se vedle jejích větších stop objevovaly menší otisky.

Vše nasvědčuje tomu, že s ní bylo dítě ve věku tří let. „Vypadá to, že ten člověk spěchal, nevíme proč. Byla to rychlá chůze. Vypadá to, že byl ten člověk unavený… ale stále pokračoval,“ popisuje příběh dívky David Butos, biolog národního parku White Sands. 

Ten spěch mohl být zapříčiněn riskantností samotné cesty. Dříve tady totiž byly nalezeny stopy lovců, kteří se pohybovali ve skupinách a lovili mamuty, lenochody a vlky. Stopy mamutů a lenochodů zde v některých případech protínaly ty lidské. Na některých místech byla lidská stopa na prvním místě, jinde se otisky lidských chodidel překrývaly se zvířecími. Právě kvůli přítomnosti zvířecích stop vědci ty lidské datovali do období pozdní doby ledové. 

Stopy obřího lenochoda naznačují, že přišla situace, kdy vycítil přítomnost člověka. Stoupl si na zadní a pohyboval se v kruzích. Příběh dívky může být důkazem, že lidé zcela běžně přicházeli s takovými zvířaty do styku. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama