Víko záchodu by se mělo při splachování zavírat, infikované kapičky vody letící vzduchem mohou člověka nakazit

Některé částice produkované splachovacím záchodem jsou schopné zasáhnout dolní dýchací cesty / Harpic
Série překvapivých fotografií zachytila, co se doopravdy stane, když spláchnete toaletu a víko záchodu necháte nahoře. Společnost Harpic použila speciální vysokorychlostní kamery k zachycení ohňostrojů aerosolových částic, které jsou chrleny do vzduchu vodou stříkající na toaletě během splachování. 

Aktuální studie zjistila, že částice koronaviru mohou být jediným spláchnutím rozprášeny v oblaku vysokém až 0,9 metru. Průzkum mezi 2 000 Brity zjistil, že 55 % dospělých ve Velké Británii nezavírá víko při splachování toalety, přestože téměř tři čtvrtiny (72 %) uvedly, že jsou dnešní toalety hygieničtější než kdykoli předtím.

Voda v záchodové míse ale zůstává kontaminovaná ještě několik spláchnutí poté, co byla vystavena škodlivým patogenům. Koronavirus je odolný a může přežít cestu trávicí soustavou člověka. Často se vyskytuje ve stolici i několik týdnů po ukončení příznaků.

Podle společnosti Harpic je nyní důležité věnovat zvláštní péči i domovům, kde existují vysoká rizika šíření choroboplodných zárodků v nehygienických koupelnách. Přitom řešení je jednoduché. Stačí některé změny v každodenní rutině: zavírat víko toalety ještě přes spláchnutím.

Některé částice produkované splachovacím záchodem jsou totiž schopné zasáhnout dolní dýchací cesty, což může vést k infekci. Pokud osoba sáhne na povrch znečištěný splachováním záchodové mísy, může se nakazit, když se následně dotkne nosu nebo úst.

V odpovědích Britů na otázku, proč nezavírají víko při splachování toalety, patří mezi hlavní důvody nevědomost o rizicích s tím spojených (47 %), pocit strachu, že se dotknou víka (24 %) a zapomnětlivost (15 %). Téměř všichni z 2 000 respondentů (95 %) ale připustili, že po seznámení s riziky začnou víko zavírat.

Dřívější výzkum zjistil, že SARS-CoV-2, virus, který způsobuje COVID-19, může být přenášen prostřednictvím fekálních částic. U COVID-19 pacientů vydrží ve stolici téměř 5 týdnů i po testech s negativním výsledkem. Částice jsou stále životaschopné a mohou způsobit "fekálně-orální" přenos koronaviru. Navzdory tomu si veřejnost tuto možnost přenosu uvědomuje mnohem méně než jiné způsoby infekce. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama