Asteroid v těsné blízkosti minul Zemi. Je to rekord, který jsme postřehli pozdě

Pokud by asteroid 2020 QC vstoupil do atmosféry, nastala by exploze, která by silou překonala výbuch atomové bomby v Hirošimě / Pixabay
V pátek 13. listopadu proletěl nad oblastí jižního Pacifiku asteroid 2020 VT4, a to pouhých 400 kilometrů nad zemským povrchem. Jde o nejtěsnější průlet vesmírné horniny, jaký byl dosud zaznamenán. A co je horší, vůbec jsme o něm nevěděli.

Před třemi měsíci nás minul asteroid 2020 QC ve vzdálenosti 2950 kilometrů. Astronomové o něm nevěděli, a to se následně zopakovalo i s tělesem 2020 VT4, jehož průměr je odhadován mezi pěti až jedenácti metry.

Varovný systém pro detekci asteroidů ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) na Havajských ostrovech ani jeden průlet neregistroval. Asteroidu si všimla observatoř Mauna Loa na Havaji, ale až 15 hodin po jeho průletu. Zemi minul v pátek v čase 18:20 SEČ nedaleko Pitcairnových ostrovů na úrovni vesmírné stanice ISS. 

Pokud by asteroid 2020 QC vstoupil do atmosféry, nastala by exploze, která by silou překonala výbuch atomové bomby v Hirošimě. Jelikož by k tomu došlo vysoko v atmosféře, maximálně bychom viděli ohnivou kouli a slyšeli třesk. Země by byla zasypána úlomky. Žádnou větší katastrofu by však asteroid nenapáchal. 

Gravitace Země 2020 QC vychýlila z jeho trajektorie. Ještě nás ale navštíví, a to 13. listopadu roku 2052. Tentokrát půjde o mnohem vzdálenější průlet. Zemi mine o 2,9 milionu kilometrů. 

Dvě tělesa, dva těsné průlety, a to bez povšimnutí. Je na čase přehodnotit to, zda pro ochranu Země před asteroidy děláme vše, co je v našich silách. Jsou totiž i větší kameny. Ničitelé. A nechceme, aby takový šutr narazil do Země. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama