Archeologové objevili lebku se znaky nepovedené operace mozku z neolitu

Na lebce je patrná 19 milimetrů široká prohlubeň / Pixabay
V Dehesillských jeskyních, jeskynním komplexu ve španělském pohoří Betická Kordillera, archeologové odkryli hrob s překvapivým nálezem. Našli lebku z období neolitu, která nese stopy po neúspěšné operaci mozku.

Španělský tým archeologů v hrobě našel dvě lebky bez dolních čelistí, množství kamenných nástrojů, části keramiky a kostru, která patří koze, možná ovci.

Součástí pohřebiště byl rovněž kamenný oltář a kruh bohatý na popel. Pravděpodobně to bývalo ohniště. Podle tvaru lebek bylo určeno, že šlo o dospělé jedince, muže a ženu.

Lebky byly datovány do období 4800 a 4550 před naším letopočtem. Zásadnější je ale ta ženská. Nese totiž stopy po chirurgickém zákroku, při němž se do lebky provrtá díra až k mozku. 

Trepanace se ovšem nepovedla. Na lebce je patrná pouze 19 milimetrů široká prohlubeň. K jejímu úplnému provrtání tedy nedošlo. Kost v oblasti, kde byl zákrok proveden, vykazuje známky hojení. Po operaci pacientka určitě nezemřela. 

Hlavy byly od obou těl odděleny stětím. Nebyla to však příčina jejich smrti, k aktu došlo až posmrtně. Podle španělských archeologů šlo možná o nějaký druh rituálu. Zvíře bylo zabito za obřadním účelem. Možná to byl rituál, který měl uctít předky. Nebo tam mohla být vykonána vzpomínková událost.

Není ale jasné, jak v rámci rituálu figurovala ona dvojice. Mohla být jeho součástí jako oběť. Není ale vyloučeno, že jedinci zemřeli přirozenou smrtí. „Tento objev má velký význam ne jen kvůli jeho zvláštnosti, ale také proto, že představuje neporušený a zapečetěný důkaz o rituálu, což je skvělá příležitost, jak získat informace o rituálním chování neolitických populací na Pyrenejském poloostrově,“ tvrdí hlavní autor studie Daniel García-Rivero. 

Trepanace se dnes v chirurgii využívá při poranění mozku. Když dochází k otoku, je potřeba uvolnit tlak. V pravěku se nejspíše aplikovala za účelem vyhánění zlých duchů z těla daného pacienta. I když není účel rituálu znám, je možné, že minimálně žena byla po nepovedeném pokusu vymítání obětována. Celá věc je ale opředena tajemstvím. 

V jeskynním komplexu už archeologové našli obrovské množství různých artefaktů a lidských ostatků z období paleolitu. Je možné, že najdou další podobné pohřby nebo indície, které by mohly přiblížit neolitickou praxi v operacích mozku.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama