Letiště Praha získalo certifikát, který potvrzuje vysokou úroveň ochranných opatření

Letiště Praha nastavilo ochranná opatření ve svém provozu jako jeden z prvních subjektů v ČR / Letiště Praha
Již na jaře letošního roku přistoupilo v souvislosti s pandemií onemocnění COVID-19 Letiště Praha k implementaci celé řady ochranných opatření, jejichž cílem je chránit zdraví cestujících i zaměstnanců.

Správné kroky letiště v této oblasti nyní potvrdilo i získání mezinárodní certifikace ACI Airport Health Accreditation, která oceňuje, že standardy nastavené na Letišti Václava Havla Praha odpovídají požadavkům mezinárodních organizací působících v letectví.

Obdržení této akreditace zároveň dokládá, že vysoká úroveň fungujících ochranných opatření vede k větší bezpečnosti cestujících, kteří přes Prahu létají. „Letiště Praha nastavilo ochranná opatření ve svém provozu jako jeden z prvních subjektů v České republice. V prostorách letiště jsme proto změnili některé postupy odbavení a přistoupili k takovým krokům, aby bylo letiště bezpečné. Rozhodli jsme se také vzhledem k aktuální situaci implementovat nové technologie úklidu a dezinfekce, investovat do ochranných pomůcek pro zaměstnance nebo do ochranných plexiskel. Zvýšili jsme frekvence úklidu a spustili jsme velkou edukační kampaň mezi cestujícími i zaměstnanci. Naše dlouhodobé úsilí nyní potvrdilo i získání mezinárodní akreditace ACI Airport Health Accreditation, která zároveň dokládá, že nastavená ochranná opatření fungují, eliminují zdravotní rizika pro cestování a zvyšují tak bezpečnost létání z Prahy,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Udělení akreditace potvrzuje, že nastavené procesy, opatření i jednotlivé kroky na Letišti Václava Havla Praha splňují požadavky a doporučení Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) či mezinárodního sdružení letišť Airports Council International (ACI), které nyní Letišti Praha udělilo uznávané mezinárodní osvědčení AHA.

Pro získání akreditace bylo nutné například doložit informace o všech nastavených opatřeních a procesech, včetně detailních záznamů o provádění veškerého úklidu a dezinfekce, zpracovat přehled změn v odbavení cestujících, ale také sdílet konkrétní kroky v oblasti ochrany zdraví zaměstnanců.

„Abychom snížili riziko přenosu nákazy onemocnění COVID-19 u zaměstnanců spustili jsme také vlastní propracovaný systém trasování a vyhledávání kontaktů na pracovišti, včetně nonstop infolinky. Do iniciativy jsme zapojili nejen dceřiné společnosti v rámci skupiny Letiště Praha, ale i další subjekty působící na pražském letišti. Díky efektivnímu systému se tak i v době zhoršující se epidemiologické situace v celé České republice daří eliminovat rizikové kontakty mezi zaměstnanci přímo na letišti. V případě potřeby ověření jejich zdravotního stavu, například u pracovníků vykonávajících činnosti ovlivňující samotný chod letiště, hradíme navíc testování pomocí RT-PCR testů, které mohou podstoupit přímo na letišti,“ doplnil Václav Řehoř.

Mezi požadavky pro získání ACI Airport Health Accreditation byla rovněž rozsáhlá fotodokumentace ochranných prostředků v praxi či konkrétní příklady komunikace prostřednictvím různých online i offline komunikačních kanálů Letiště Praha.

Na základě poskytnutých detailů proběhl následně finální audit ze strany expertů ACI. Ti pak hodnotili jednotlivé kategorie celého procesu odbavení cestujících, například požadavky na dodržování rozestupů, nošení ochranných pomůcek, procesy úklidu v jednotlivých prostorách letiště a další oblasti. Hodnotil se rovněž celkový přístup Letiště Praha k bezpečnosti cestujících i zaměstnanců, samozřejmě vždy i v návaznosti na platnou legislativu. Celý certifikační proces trval přibližně jeden měsíc.

Mohlo by vás zajímat

Reklama