Přinášíme několik tipů, jak vybrat správný soundbar a vylepšit zvuk filmů

 
Další 2 fotografie v galerii
Originální audio stopa filmů je dnes založena na prostorovém zvuku / Bose
V současné době jsou ploché televizory čím dál tenčí. To s sebou v mnoha případech nese jednu negativní vlastnost – klesá kvalita jejich zvuku. Zkrátka špičkový audio systém, který by zajistil plný zvuk s hutným basovým základem, se nemá kam vejít.

To je také důvod, proč je nyní tak oblíbená kategorie soundbarů, podlouhlých reproduktorů určených k instalaci na televizní stolek nebo nad televizor. Jak si vybrat ten správný?

Kvalitní obraz tvoří jen polovinu zážitku při sledování filmů. Skutečné vtažení do děje zajistí divákům až kombinace obrazu a působivého zvuku. Jak již bylo zmíněno v úvodu, většina dnes prodávaných plochých televizorů skutečně kvalitní zvuk nenabízí.

Uživatelé jsou zpravidla překvapeni, když mohou porovnat rozdíl mezi zvukovou kulisou jejich televizoru a kvalitního soundbaru – speciálního aktivního reproduktoru určeného k vylepšení filmového zvuku.

Originální audio stopa filmů je dnes založena na prostorovém zvuku. Ten počítá mimo jiné s reproduktorem umístěným ve středu před divákem označovaným často jako „centr“, jehož úkolem je hlavně zvýšit srozumitelnost dialogů. Mnoho filmů je však dostupných nikoli s prostorovým audio formátem, ale jen se stereo zvukem.

I v tomto případě může soundbar umět dialogy zdůraznit. Příkladem velmi kompaktního, ale výkonného soundbaru s touto vlastností, je Bose TV Speaker. Jedná se o rozměrové malé zařízení s překvapivě hutným zvukem a výraznými basy. Jeho dva krajní reproduktory jsou namířeny do stran a vytvářejí výrazný stereo efekt a střední měnič je nastaven tak, aby zdůraznil frekvence lidské řeči a zvýšil tak její srozumitelnost.

Díky jeho vlastnostem a integrovanému rozhraní Bluetooth ho lze snadno využít také k reprodukci hudby. V případě potřeby lze kabelem navíc připojit samostatný subwoofer.  

Další, rozšířenou funkcí některých soundbarů vyšších řad, je schopnost vytvořit z jedné „krabice“ simulovaný prostorový zvuk, který dokáže pomocí speciálních technologií pracovat s dalšími reproduktory a odrazy od stěn. Výsledný efekt poskytuje často velmi vysoký výkon a výraznější prostor než výše popsané systémy a k uším dokáže dopravit i efekty znějící posluchači jakoby zezadu.

Při výběru vhodného soundbaru je třeba si stanovit očekávání. Pokud chcete zkrátka vylepšit zvuk televizoru, postačí vám některý ze základních modelů, osazený ideálně třemi reproduktory, z nichž jeden zvyšuje srozumitelnost dialogů. Je-li hudba a zvuk obecně vaší vášní, sáhněte po některém ze sofistikovaných soundbarů s nejmodernějšími technologiemi s případnou možností rozšíření o subwoofer či zadní reproduktory.

Mohlo by vás zajímat

Reklama