Planeta podobná Jupiteru vysvětluje záhadu deváté planety naší sluneční soustavy

HD106906 b byl objeven v roce 2013 Magellanovým dalekohledem na observatoři Las Campanas / Pixabay
Planeta, označená jako HD106906 b, která obíhá kolem dvou hvězd vzdálených 336 světelných let, by mohla objasnit existenci možného dalšího člena naší sluneční soustavy. 

Exoplaneta HD106906 b, asi 11krát těžší než Jupiter, se nachází v jižním souhvězdí Crux. Nachází se neuvěřitelných 738 astronomických jednotek daleko od hostitelské dvojice jasných mladých hvězd – vzdálenost je 738krát větší než ta mezi Zemí a Sluncem.

HD106906 b mohl být zpočátku gravitačně nasáván ke svým dvěma hvězdám a poté podle výzkumníků "vypuštěn" do vzdálenosti 68 miliard mil. Planetu číslo Devět mohl podle astronomů Jupiter vyhodit z vnitřní sluneční soustavy. 

Jejich nová studie HD106906 b je prvním případem, kdy astronomové dokázali měřit pohyb obrovské planety podobné Jupiteru, která obíhá velmi daleko od svých hostitelských hvězd a viditelného disku. HD106906 b obíhá kolem HD 106906, dvojice hvězd obíhajících kolem sebe tvoří binární systém. 

HD106906 b byl objeven v roce 2013 Magellanovým dalekohledem na observatoři Las Campanas v chilské poušti Atacama. Hubbleův kosmický dalekohled pak sbíral přesná měření jeho pohybu po dobu 14 let. 

Vzhledem k obrovské vzdálenosti mezi HD106906 b a jeho binárním systémem trvá jedna oběžná dráha exoplanetě neuvěřitelných 15 000 let. Planeta se po své oběžné dráze pohybuje velmi pomalu kvůli slabému gravitačnímu tahu jejích vzdálených mateřských hvězd. Má velmi nakloněnou, protáhlou oběžnou dráhu.

Teorie o tom, jak získala svji bizarní oběžnou dráhu, spočívá v tom, že se formovala asi jen tři astronomické jednotky od svých hvězd (třikrát větší vzdálenost, než je Země od Slunce).

Přetížení uvnitř plynového disku systému však způsobilo, že se oběžná dráha planety rozpadla, což ji donutilo migrovat dovnitř k jejím hvězdným hostitelům. Gravitační síly z vířících dvojhvězd ji poté vyhodily na excentrickou dráhu, která ji téměř dostala ze systému. Potom blízko systému prošla hvězda, která stabilizovala oběžnou dráhu exoplanety a zabránila jí opustit svůj domovský systém. 

Planeta Devět se mohla vytvořit ve vnitřní sluneční soustavě a byla vyhozena interakcemi s Jupiterem. Jupiter by však velmi pravděpodobně vyslal Planetu Devět daleko za Pluto. 

Prolétající hvězdy mohly stabilizovat její oběžnou dráhu tím, že odtlačily dráhu od Jupitera a ostatních planet ve vnitřní sluneční soustavě. Důkazy o existenci Planety Devět jsou zatím pouze nepřímé: shluk malých nebeských těles za Neptunem. Alternativní hypotéza je, že neexistuje obří planeta, ale nerovnováha je způsobena gravitačním vlivem menších objektů. Nepolapitelná Planeta Devět ovšem nemusí být nic jiného než přelud.

Mohlo by vás zajímat

Reklama