Děsivá aztécká věž lebek vydala další ostatky, byly mezi nimi i ženy a děti

Věž se nachází v zaniklé aztécké metropoli Tenochtitlán nedaleko chrámu Templo Mayor / Pixabay
Mexičtí archeologové našli dalších 119 obětí krutých aztéckých bohů. Jejich lebky byly použity jako stavební materiál pro děsivou věž z lebek Huey Tzompantli v centru dávné aztécké metropole Tenochtitlán. Nebyli mezi nimi jen zajatí nepřátelští válečníci, ale také ženy a děti.

Objev přichází poté, co byla odkryta východní část této věže, a to pět let od nalezení její severovýchodní strany. Archeologové se dříve domnívali, že většina lebek patří zajatým válečníkům, kterým byly stínány hlavy na vrcholku hlavní pyramidy, a že děsivá věž sloužila jako výstraha pro nepřátele aztécké říše, která byla roku 1521 svržena španělskými dobyvateli. Podle Národního ústavu pro antropologii a historii pravděpodobně šlo o oběti bohům. 

Věž, která v průměru měří 4,7 metrů, byla postavena v 15. století. Nachází se v zaniklé aztécké metropoli Tenochtitlán nedaleko chrámu Templo Mayor, který byl zasvěcen aztéckému bohu války Huitzilopochtlimovi, bohu deště a úrody Tlalocovi a opeřenému hadu, bohu Quetzalcoatlovi.

Bylo zde nalezeno něco přes 600 lebek. Dnes zde stojí hlavní město Mexika. „Naleziště Templo Mayor nás neustále překvapuje. Ale Huey Tzompantli je v naší zemi bezpochyby jedním z nejpůsobivějších archeologických nálezů za poslední roky,“ uvedla podle BBC ministryně kultury Alejandra Fraustová.

Archeologové, a to i přes její hrůzostrašnost, věž považují za stavbu života, nikoliv smrti. Ve Střední Americe totiž oběti platily za způsob, jak zajistit další existenci vesmíru. Archeologové se při výkopových pracích zatím dostali 3,5 metrů hluboko. A ještě nejsou ani u základů. Lebek bude asi ještě přibývat.

Mohlo by vás zajímat

Reklama