Automobilka Škoda Auto se stala největším tuzemským exportérem, největší nárůst vývozu má ale Tatra

Společnost Tatra Trucks dokázala loni zvýšit vývoz o bezmála 71 % / Tatra Trucks
Mladoboleslavská automobilka loni vyvezla automobily v hodnotě 414 mld. Kč, což je meziročně o 10 % více. Druhou příčku obhájil výrobce elektroniky Foxconn CZ Group, třetím největším exportérem je koncern Agrofert sdružující více než 250 podniků.

Vítězem letošního ročníku soutěže Exportér roku, hodnotící nejúspěšnější vývozce za rok 2019, vyhlašované Hospodářskou komorou České republiky se stala automobilka Škoda Auto. 

Letos se soutěžilo v celkem šesti kategoriích. Vítěz kategorie podle meziročního nárůstu exportu, společnost Tatra Trucks, dokázala loni zvýšit vývoz o bezmála 71 %. Kopřivnická automobilka patřící do skupiny Czechoslovak Group je předním tuzemským výrobcem nákladních automobilů, mezi jehož nejvýznamnější obchodní teritoria patří Rusko, bývalé země SNS, Izrael, Indie, země Arabského poloostrova, Austrálie a Evropa.

Na druhém místě v nárůstu exportu skončil online prodejce kontaktních čoček a dalších produktů pro péči o oči Alensa. Export podniku se v porovnání s předchozím rokem zvýšil o více než čtvrtinu. Třetí příčku v této kategorii obsadil Foxconn CZ Group s 22% nárůstem vývozu. Alensa se zároveň stala vítězem Exportéra roku v kategorii udělované poradenskou společností Bisnode.

Vítězem kategorie středních exportérů do výše vývozu 500 milionů Kč se stala společnost ELDIS Pardubice. Výrobce radarů a další letištní techniky zaznamenal meziroční růst exportu o 244 %.

Cenu pro exportéra vyhlašovanou firmou SPGroup, který vyvezl v roce 2019 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získal CommScope Czech Republic, který exportoval na 123 zahraničních trhů. CommScope se zabývá výrobou elektromotorů a dalších elektronických zařízení.

V Kategorii nejlepších exportních projektů podpořených státem vyhlašovaných Českou exportní bankou a společností EGAP zvítězily společnosti Transcon Electronic Systems a Rodinný pivovar Bernard.

Mohlo by vás zajímat

Reklama