Stacionární palivový článek: Bosch plánuje zahájit sériovou výrobu již v roce 2024

Palivové články na bázi tuhých oxidů / Bosch
Společnost Bosch chce již v roce 2024 zahájit sériovou výrobu decentralizovaných elektráren založených na technologii palivových článků na bázi tuhých oxidů (SOFC).

Společnost Bosch usiluje o výrobní kapacitu systémů SOFC cca 200 megawattů ročně. Pomocí nich může být v domácnostech zásobováno elektřinou až 400 000 osob.

Společnost bude do plánované sériové výroby investovat stovky miliónů. Výroba bude probíhat v Bambergu, Wernau a Homburgu. Vývoj ve Stuttgartu-Feuerbachu a Renningenu. Bosch se tímto etabluje jako poskytovatel systémů pro stacionární palivové články s vlastní přidanou hodnotou v oblasti článků a stacků.

SOFC technologie má být používána mimo jiné ve formě malých decentralizovaných elektráren ve městech, továrnách, datových centrech a při provozu nabíjecích stanic pro elektromobily. Podle odhadů společnosti Bosch dosáhne trh pro decentralizovanou výrobu energie do roku 2030 objemu 20 miliard eur. Celkově v této oblasti pracuje více než 250 zaměstnanců společnosti – to je o 150 více než před rokem.

Bosch spolupracuje se společností Ceres Power na vývoji palivových článků a stacků již od srpna 2018. Na podzim 2019 Bosch zahájil výrobu prototypů v Německu a v lednu 2020 získal přibližně 18 procent britské společnosti. Spolupráce byla nyní rozšířena o fáze, které vedou až k zahájení sériové výroby v roce 2024. 

Ceres Power je lídrem ve vývoji inovativních palivových článků a stacků na bázi tuhých oxidů. Bosch má komplexní technologickou licenci od společnosti Ceres Power a od roku 2019 interně vyrábí palivové články a stacky. Pilotní systémy založené na palivových článcích z pevných oxidů jsou již úspěšně testovány v různých závodech společnosti Bosch. Systémy SOFC lze dnes provozovat s ekologickým bioplynem nebo zemním plynem, jsou také schopné pracovat s vodíkem pro energetický systém zítřka.

Pro města a metropolitní oblasti s vysokými energetickými požadavky mohou systémy SOFC zajistit udržitelné dodávky energie – a to bez emisí oxidů dusíku, částic nebo CO2. S celkovou účinností více než 85 procent jsou palivové články na bázi tuhých oxidů jasně lepší než jakýkoli jiný transformátor energie.

Mohlo by vás zajímat

Reklama