Tajemná píseň modrých velryb dovedla vědce k dříve neznámé populaci

Každá populace těchto kytovců má svou vlastní píseň / Pixabay
Plejtvák obrovský, též známý jako modrá velryba, je největším žijícím živočichem naší planety. I přesto není snadné tohoto giganta v oceánech najít. Dříve neznámou populaci v Indickém oceánu prozradila až specifická velrybí píseň.

Modré velryby jsou mystickými zpěváky oceánů. Jejich volání patří do kategorie zvířecích zvuků na nejnižší frekvenci. Ostatní velryby jej mohou slyšet až v cca 800 kilometrové vzdálenosti. Každá populace těchto kytovců navíc má svou vlastní píseň, což je pro vědce záchytným bodem. 

Mozambický průliv, Madagaskar. Právě zde v roce 2017 doktor Salvatore Cerchio, ředitel organizace pro ochranu vodních ekosystémů African Aquatic Conservation Fund, začal zkoumat tajemné volání, když zde studoval jiný velrybí druh. 

Nahrávku identifikoval jako „koncert“ modré velryby, která zatím nebyla popsána. Ve spolupráci s vědci v Arabském moři u pobřeží Ománu zaznamenal úplně stejnou píseň. Spolupracujícím výzkumníkům bylo jasné, že objevili dříve neznámou populaci plejtváka obrovského v západní části Indického oceánu. 

„Bylo to docela pozoruhodné. Najít ve svých datech píseň velryb, která byla zcela jedinečná, nikdy předtím hlášená, a rozpoznat ji jako modrou velrybu," popsal svůj údiv Cerchio. 

Výsledná práce odhalila, že tyto velryby žijí od pobřeží Ománu v Arabském moři až přes souostroví Chagos ve střední části Indického oceánu po jihozápadní část Indického oceánu u Madagaskaru. Stejný vzorec potvrdil výzkum modrých velryb v Indickém oceánu z pera vědců z University of New South Wales. 

Plejtváci obrovští byli v rámci rozsáhlého rybolovu během 20. století loveni po celém světě. Stali se ohroženým druhem, který se zotavoval až v následujících desetiletích. Rozsáhlý ilegální rybolov například v 60. letech téměř vyhubil hned několik druhů velryb. Mezi nimi byl i keporkak, vorvaň obrovský a plejtvák brydeův. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama