Cena baterií do notebooků klesla za dekádu o třetinu, akumulátory do mobilů zdražovaly

Ceny baterií na tuzemském trhu ovlivňuje i kurz dolaru / Pixabay
Baterie do notebooků se v loňském roce prodávaly v průměru za 1 420 Kč, to je o 598 Kč méně než před deseti lety. Za poklesem stojí technologický pokrok ve výrobě.

Vyplývá to z hodnocení vývoje cen akumulátorů internetového obchodu BatteryShop.cz. Naopak v případě mobilních telefonů cena rostla. Zatímco v roce 2010 činila průměrná hodnota prodaného akumulátoru do mobilu 259 Kč, loni to bylo 331 Kč.

Statistiky za uplynulou dekádu ukazují odlišný trend ve vývoji cen baterií do notebooků a mobilních telefonů. Důvodem je zcela rozdílný přístup v inovaci těchto přístrojů. „V uplynulých deseti letech byly kladeny stále vyšší nároky na menší rozměr a nižší váhu notebooků, výrobci tlačili na celkově nižší cenu těchto přístrojů. Proto se zmenšovaly i akumulátory a nevyžadovaly takovou spotřebu materiálu na výrobu. Díky tomu za 10 let poklesla cena bezmála o třetinu. Naopak v případě smartphonů kvůli množství funkcí a aplikací rostl nárok na spotřebu energie, mobily se zvětšovaly a zvětšovala se i jejich baterie. Proto lze registrovat zdražování cen akumulátorů do mobilních telefonů,“ vysvětluje trend Radim Tlapák z BatteryShop.cz.

Ceny baterií na tuzemském trhu ovlivňuje i kurz dolaru, cena surovin potřebných pro výrobu a náklady na přepravu akumulátorů. Trh s prodejem baterií do mobilních přístrojů výrazně ovlivnila celosvětová pandemie koronaviru.

Již začátkem roku byly zpožďovány dodávky akumulátorů kvůli uzavření čínských továren, opožděné výrobě a následným nedostatečným přepravním kapacitám. Celospolečenské změny a omezení ovlivnily rovněž poptávku po bateriích.

„V loňském roce jsme registrovali výrazný nárůst prodeje baterií do UPS systémů, tedy do záložních zdrojů energie. Stálo za tím zařizování domácích kanceláří kvůli přechodu na home office,“ upozornil Radim Tlapák.

Mohlo by vás zajímat

Reklama