Tento detailní snímek Měsíce byl ve skutečnosti pořízen ze Země

Na snímku si můžete všimnout kráteru Hadley C a brázdu Hadley Rille / NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI
Astronomové otestovali nový kosmický zobrazovací nástroj a pořídili nesmírně detailní fotografii místa na Měsíci, kde se v roce 1971 uskutečnilo přistání letu Apollo 15. S pomocí odrazu silného radarového signálu od měsíčního povrchu byli schopni dosáhnout opravdu vysokého rozlišení. Nepoznali byste, že byl snímek pořízen ze Země.

Technologie společnosti Raytheon Intelligence & Space, která dokáže zobrazit vzdálené objekty o velikosti jen pět metrů, byla vytvořena pro teleskop Green Bank v Západní Virginii v Americe. Firma tak připravuje půdu pro ještě výkonnější radarové vysílače s výkonem 500 kilowattů, s nimiž budou astronomové moci pozorovat malé objekty o vzdálenosti Neptunu.

Radarové snímání Měsíce není nic nového. Pomocí této metody astronomové mohou odhalovat jemné struktury na jeho povrchu. Při delších vlnových délkách tak dokonce lze sondovat až deset metrů pod povrchem.

A to nám umožňuje pozorovat změny v hustotě regolitu. Jedná se o technologii, která archeologům na Zemi pomáhá odhalit skryté ruiny. Raytheon Intelligence & Space, observatoř Green Bank a Národní radioastronomická observatoř se však snaží technologii posunout na novou úroveň.
 
Astronomové by výkonnějším vysílačem mohli blíže a detailněji pozorovat Měsíc, měsíce jiných planet, procházející asteroidy a různé kosmické úlomky, které jsou příliš miniaturní k tomu, abychom je detekovali optickými dalekohledy. Mohli bychom lépe porozumět populaci vesmírných přírodních i antropogenních objektů v prostoru blízkému Zemi. Pod drobnohledem by tak byly i objekty potencionálně nebezpečné pro Zemi.
 
„Plánovaný systém bude v oblasti radarové vědy skokem. Umožní přístup k dosud neviděným vlastnostem sluneční soustavy, právě tady, na Zemi,“ uvedla Karen O'Neilová, ředitelka Green Bank observatoře. Na snímku si můžete všimnout kráteru Hadley C a brázdu Hadley Rille.

Mohlo by vás zajímat

Reklama