V našich tělech tikají sezónní hodiny, které řídí produkci hormonů, potvrzují vědci

Hormony hypofýzy, endokrinní žlázy pomáhající kontrolovat reprodukci, metabolismus, dosahují svého vrcholu koncem léta / Pixabay
Někteří lidé reagují na obměnu ročního období výrazněji, jiní méně. Projevuje se to náladovostí, úbytkem energie a zvýšeným, nebo naopak sníženým, libidem v reakci na konkrétní měsíce.

Lidské hormony v našich tělech skutečně tikají jako sezónní hodiny. A jsou přesné, i když izraelští vědci zmiňují nepatrné změny.

Hormony hypofýzy, endokrinní žlázy pomáhající kontrolovat reprodukci, metabolismus, dosahují svého vrcholu koncem léta. Periferní orgány pod kontrolou hypofýzy, stejně tak jako orgány produkující pohlavní hormony a hormony štítné žlázy, zase vykazují svůj vrchol v zimě. Testosteron, estradiol a progesteron, mužské a ženské pohlavní hormony, vrcholí koncem zimy a na jaře.

Výsledky vědců z Weizmannova institutu věd, které vycházejí ze zdravotních záznamů 46 milionů osob, poskytují prozatím nejsilnější důkazy o tom, že v našem organismu tikají sezónní hodiny, které ovlivňují naše hormony.
 
Podobají se sezónnímu cyklu u jiných savců, v jejichž případě hormonální kolísání vede ke změnám v reprodukci, aktivitě, růstu, pigmentaci a migraci. I primáti blíže k rovníku vykazují citlivost na jemné sezónní změny. U lidí jsou ovšem méně patrné a nejsou plně pochopeny jejich fyziologické dopady.
 
Od ostatních savců se tedy příliš nelišíme. Provedené studie, mezi kterými byla i ta izraelská, ovšem nezahrnovaly všechny hormony, ale pouze pohlavní, stresové a metabolické. K podrobnějšímu náhledu na naše sezónní hodiny budou zapotřebí další výzkumy v tomto rozsahu a v různých částech světa, které by se zaměřily na další hormony.
 
Předchozí studie rovněž vykazovaly rozmanité a protichůdné výsledky. Některé naznačovaly, že v případě pohlavních hormonů je třeba brát v potaz sezónnost, jiné je vyvracely s tím, že roční období nejsou pro hormonální výkyvy důležité. Pokud by však byla izraelská práce pravdivá, potvrdila by důležitost hormonů pro naše zdraví.

Mohlo by vás zajímat

Reklama