Na oběžné dráze Země se začne do pěti let stavět první vesmírný hotel pro 400 hostů

 
Další 3 fotografie v galerii
Již Wernher von Braun navrhl v 50. letech 20. století rotující vesmírné stanoviště ve tvaru kola, aby vytvořil umělou gravitaci / Voyager Station
V roce 2025 mají být zahájeny práce na prvním vesmírném hotelu na oběžné dráze Země vybaveném restauracemi, kinem, lázněmi a pokoji pro celkem 400 osob. Stanice Voyager vyvinutá společností Orbital Assembly Corporation (OAC) by mohla být v provozu již v roce 2027.

Vesmírnou stanicí bude velký otáčející se kruh, jenž bude vytvářet umělou gravitaci. Hotel Voyager Station bude vybaven řadou funkcí, které můžete od výletní lodi očekávat, včetně tematických restaurací, lázní a kina. Bude obsahovat řadu modulů připojených k vnější straně rotujícího prstence. 

Zatím nebyly odhaleny žádné podrobnosti o nákladech na stavbu vesmírné stanice, ani o nákladech na nocování v hotelu, ačkoli OAC tvrdí, že náklady na stavbu jsou levnější díky opakovaně použitelným nosným raketám, jako je SpaceX Falcon 9. Vesmírná stanice třídy Voyager bude tvořena obrovským prstencem s řadou připojených modulů.

Některé z těchto 24 modulů budou provozovány nadací Gateway Foundation a budou určeny například pro ubytování posádek, zajištění přívodu vzduchu, vody a energie. Budou také zahrnovat tělocvičnu, kuchyň, restauraci, bar a další základní zařízení pro lidi, kteří mají být na stanici delší dobu.
 
Ostatní moduly budou pronajaty nebo prodány soukromým společnostem a státním subjektům. Lidé by si například mohli koupit jeden z modulů o rozměrech 20 x 12 metrů jako soukromou vilu nebo více modulů najednou a provozovat menší hotel.

Vládní agentury by mohly stanici využít k umístění vlastního vědeckého modulu nebo jako výcvikové středisko pro astronauty připravující se na Mars. Myšlenka obíhající vesmírné stanice postavená kolem centrálního kola sahá až do nejranější fáze vesmírného cestování, jde o nápad Wernhera von Brauna, který v 50. letech 20. století navrhl rotující stanoviště ve tvaru kola, aby vytvořil umělou gravitaci.
 
Koncept stanice Voyager, který je podobným nápadem, ale v mnohem větším měřítku, vznikl poprvé v roce 2012 spuštěním nadace Gateway Foundation. OAC je společnost založená nadací k realizaci vize orbitální stanice. Pokud bude plně realizován, bude to největší objekt vytvořený člověkem, jaký byl kdy umístěn do vesmíru.

Průměrné náklady na vynesení materiálu do vesmíru byly dlouhodobě cca 8 000 dolarů za kg, ale opakovaně použitelné rakety typu Falcon 9 způsobily, že se snížily na 2 000 dolarů za kg a tyto náklady budou dále klesat.

Nejprve tým plánuje otestovat koncept s prototypovou stanicí prstence o délce 61 metrů v mnohem menším měřítku a volně létajícím mikrogravitačním zařízením podobným Mezinárodní vesmírné stanici. Bude vytvářet gravitaci na úrovni 40 % gravitace Země.

Mohlo by vás zajímat

Reklama