• redakce
  • Komerční sdělení
  • 26. března 2021
  • 09:09

OS Android: Proč používat antivirový program i v chytrém telefonu

 
Další 1 fotografie v galerii
V případě, že byste svůj mobilní telefon ztratili, antivirový program jej dokáže zamknout / {Jirsak} / Shutterstock.com
Vlastníte chytrý telefon s operačním systémem Android? Doufáme, že pokud ano, máte v něm nainstalovaný antivirový program. Zdá se vám to zbytečné? V následujících řádcích vám dokážeme, že mít v mobilním telefonu antivirový program není rozhodně na škodu.

Systém Android Počátky mobilního operačního systému Android se datují do roku 2008. V tomto roce vyšel v USA první mobilní telefon právě s tímto operačním systémem. Nyní, v roce 2021, je Android nejrozšířenějším operačním systémem na světě. Na druhém místě, jak jste nejspíš předpokládali, se umístil systém iOS a na třetím Windows Phone.
 
Takovou „sladkou“ zajímavostí o systémech Android jsou jejich názvy, které jsou odvozeny od nejrůznějších sladkostí. Například verze Cupcake (1.5), Donut (1.6), Eclair (2.0/2.1) anebo třeba KitKat (4.4). Tyto názvy různých verzí si běžní uživatelé nejenom dobře zapamatují, ale také jsou velice nápadité. Jedinou nevýhodou může být, že při hovoru o nich je možné, že zkrátka a dobře dostanete chuť na sladké.

Zámek aplikací

Pojďme se blíže podívat jaké výhody má pořídit si antivirus pro Android. Největší výhodou antivirových programů určených pro mobilní telefony je to, že mají funkci zámku aplikací. V praxi to znamená, že spuštění některých aplikací si můžete pojistit vložením PIN kódu, gesta nebo otiskem prstu. Tato vlastnost se hodí v případě, kdy si nepřejete, aby se kdokoli dostal do vašeho mobilního telefonu a získával z některých aplikací vaše údaje.
 
Uzamknout můžete například i příjem hovorů, vypnout wifi, synchronizovat data anebo třeba i spouštění kalendáře. Některé druhy zámků si můžete nastavit i s použitím časovače či podle polohy. Například během cesty autem, kdy máte veškeré doklady i mobilní telefon hozený na sedačce vedle sebe, na vrchu je ještě hozená taška, a na ní ještě bunda, může být praktické si zámek aplikací zapnout, aby nedošlo k nechtěným kliknutím.

Pomoc při odcizení

V případě, že byste svůj mobilní telefon ztratili, antivirový program jej dokáže zamknout nebo vám jej pomoci nalézt. Častěji se s touto vlastností setkáte pod pojmem „anti-theft“ (proti krádeži). Zajímá vás, jak to funguje? V případě, že se váš mobilní telefon pohřešuje a vy na něm máte aktivovanou funkci proti krádeži, lze provést například tyto úkony:

  • spustit na mobilním telefonu alarm, který nebude zloděj schopen vypnout
  • lokalizovat telefon pomocí GPS
  • telefon na dálku vypnout
  • zapnout fotoaparát či video a pořizovat snímky/videa
  • zablokovat telefon a následně zobrazit na displeji uživatelskou hlášku, kterou si majitel předem nastavil a díky tomu dokáže svůj telefon v případě opětovného nálezu vrátit do původního stavu.

Některé z vlastností „anti-theft“ technologií zní spíše jako z filmu o agentovi Jejího Veličenstva, ale opravdu jsou toho schopné.

Ochrana před viry a dalšími hrozbami

Kromě zámku aplikací a pomoci při ztrátě či odcizení, se vám kvalitní antivirový program bude rovněž hodit při klasickém brouzdání po internetu a používání nejrůznějších aplikací. Antivirový program vás bude chránit před všemi druhy hrozeb, včetně ransomwaru, který se používá k vydírání a funguje na principu zašifrování, a následného požadavku na výkupné.

Kde si antivirus pro Android pořídit

Tak jako všechny ostatní aplikace, i antivirus si můžete pořídit na Google Play. Do vyhledávače stačí napsat „antivirus pro android“ a z nabízených programů si vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Někdy je možné si stáhnout zkušební verzi a následně přejít na plnou prémiovou placenou. V mnoha případech se dají využít i různé slevy a akce.

Doufáme, že jsme vás předchozími řádky přesvědčili, že antivirový program má své oprávněné místo i ve vašem chytrém telefonu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce