Jeskyně hrůz v Izraeli vydala další poklady, svitky od Mrtvého moře i ostatky dítěte

Judská poušť je od roku 2017 rájem izraelských archeologů / Pixabay
Izraelská Jeskyně hrůz v Judské poušti vydala další poklady. Šest tisíc let staré ostatky dítěte, nejstarší koš na světě, ale především nové fragmenty svitků od Mrtvého moře. V jeskyni pravděpodobně byly ukryty během židovského protiřímského povstání v letech 132 až 136 našeho letopočtu.

Judská poušť je od roku 2017 rájem izraelských archeologů. Vládní archeologický projekt má za cíl v místních jeskyních najít cenné artefakty, a tak předběhnout lupiče.

Jeskyně hrůzy své jméno nezískala jen tak pro nic za nic. V 60. letech bylo v jejích útrobách nalezeno 40 lidských koster. Podle prohlášení Izraelského památkového úřadu (IAA) nebylo vůbec snadné se do jeskyně, obklopené roklemi, dostat.

Archeologický tým se nejprve musel slanit přes strmý sráz do hloubky 80 metrů, kde se otvor jeskyně nacházel. „Pouštní tým prokázal výjimečnou odvahu, odhodlání a oddanost účelu. Slaňování mezi nebem a zemí, kopání a prohledávání, snášení hustého, dusivého prachu a návrat s dary pro lidstvo nesmírné hodnoty,“ prohlásil Jisra'el Chason, ředitel Izraelského památkového úřadu.
 
Ostatky dítěte byly dobře zachovány díky přirozené mumifikaci suchým vzduchem v jeskyni. Dochovala se kůže, šlachy a dokonce i vlasy. CT skenování určilo, že to byla dívka ve věku šesti až dvanácti let.
 
Dětské ostatky byly objeveny společně s fragmenty dva tisíce let starých svitků od Mrtvého moře, nejstarších biblických textů psaných v hebrejském jazyce. Tyto nově objevené útržky obsahují řecké překlady biblických knih Nahum a Zachariáš, které jsou součástí knihy 12 menších proroků v židovském Tanachu.
 
Podle deníku The Independent je v hebrejském jazyce zahrnuto pouze Boží jméno. NBC News zase uvádějí, že svitky byly do jeskyně ukryty při židovském povstání proti Římu.
 
Nejstarší nalezený košík byl datován deset tisíc let zpět do minulosti. Tím získává titul nejstaršího koše na světě. Jak uvedl web The Guardian, dále byly v Jeskyni hrůz nalezeny hroty šípů a mince. Předměty rovněž pocházejí z doby povstání, v jehož čele stál vůdce hnutí Šim’on bar Kochba.

Mohlo by vás zajímat

Reklama