Bankovní malware loni škodil podle odborníků citelněji, zejména na mobilech

Japonsko například čelilo vlně útoků bankovního trojanu Wroba.g / Kaspersky
Jak ovlivnil pandemický rok 2020 chování kybernetických zločinců, kteří se zaměřují na finanční služby? Poměrně zásadně. Celkový počet zachycených útoků sice oproti roku 2019 klesl, zároveň se ale objevily nové a pokročilé techniky útoků, jimž se hůře čelí.

Ve své zprávě Finanční kybernetické hrozby v roce 2020 na to upozorňuje bezpečnostní společnost Kaspersky. Útočníci se zaměřili na diverzifikaci cílů a rozšířili oblast svého působení, což se týkalo zejména malwaru zaměřeného na mobilní zařízení s operačním systémem Android.

Tradičním a prověřeným způsobem, jak se útočníci dostávali k bankovním aplikacím obětí na mobilních zařízeních, byla změna přístupových údajů. Negativní dopad to mělo zvláště na mobilní bankovnictví, protože zločinci používali typ malwaru, jehož pomocí mohou ukrást přihlašovací údaje majitele účtu, nebo dokonce z tohoto účtu odcizit peníze.

V roce 2020 se situace zásadně změnila a podle analýzy expertů si země v tomto žebříčku vzájemně prohodily pozice. Rusko, které bylo dlouholetým "lídrem" v této kategorii kybernetických hrozeb, se loni posunulo směrem dolů na sedmou pozici. A Japonsko a Tchaj-wan, které v roce 2019 mezi desítkou nejpostiženějších zemí chyběly, raketově vystřelily nahoru až na první dvě příčky.

"V roce 2020 jsme zaznamenali ohniska bankovního malwaru v řadě nových zemí. Marktaním příkladem je Japonsko, které čelilo vlně útoků bankovního trojanu Wroba.g. Dobrou zprávou je, že většině těchto útoků se dá předejít. Proto vyzýváme uživatele, aby byli při mobilních transakcích maximálně obezřetní," říká Victor Chebyshev ze společnosti Kaspersky.

Pokud chcete předejít útoku bankovního malwaru, řiďte se následujícími doporučeními odborníků:

• Aplikace instalujte pouze ze spolehlivých zdrojů, jako jsou oficiální obchody.

• Zkontrolujte, jaká oprávnění aplikace požaduje - pokud neodpovídají funkcím, které aplikace nabízí, měli byste být na jejich použití vždy dotázáni.

• Nainstalujte si důvěryhodné bezpečnostní řešení, které vás ochrání před širokou škálou finančních kybernetických hrozeb.

• Průběžně instalujte všechny nejnovější aktualizace a opravy existujícího softwaru.

Mohlo by vás zajímat

Reklama