Archeologové nalezli egyptské „ztracené zlaté město“ založené Tutanchamonovým dědečkem

Objev ztraceného města je druhým nejdůležitějším archeologickým objevem od hrobky Tutanchamona / Pixabay
Archeologové oznámili objev 3500 let starého „ztraceného zlatého města“, které postavil dědeček krále Tutanchamona a může být nejvýznamnějším nálezem od doby, kdy byla před téměř stoletím objevena bohatá hrobka faraóna.

Starověké faraonské město, známé jako Aten, bylo postaveno králem Amenhotepem III., který vládl kolem roku 1390 před naším letopočtem, a později ho využil faraon Tutanchamon.

Osada, objevená v Luxoru, je největším starověkým městem, které bylo objeveno v Egyptě, a je doplněna ulicemi a dokonce bezpečnostním systémem. Vykopávky odkryly pekárny, dílny a hroby zvířat a lidí spolu s klenoty, hrnci a hliněnými cihlami opatřenými pečetí Amenhotepa III. 

Tým archeologů se původně vydal objevit Tutanchamonův zádušní chrám, kde byl mladý král mumifikován a byly s jeho ostatky vykonávány pohřební obřady, ale vědci narazili na něco mnohem většího.

Během několika týdnů od začátku prací v září 2020 odkryli archeologové „formace z hliněných cihel“, jak uvedla ve svém prohlášení egyptská mise Zahiho Hawasse. „Mnoho zahraničních misí hledalo toto město a nikdy ho nenašlo,“ pokračoval Hawass. Archeologové objevili zachovalé město, které mělo téměř úplné zdi a místnosti plné nástrojů používaných v každodenním životě, společně s prsteny, scaraby, barevnými hrnčířskými nádobami a hliněnými cihlami s pečetěmi Amenhotepovy kartuše. „Ulice města jsou lemovány domy, některé jejich stěny jsou vysoké až tři metry,“ řekl Hawass.
 
Betsy Brianová, profesorka egyptologie na Univerzitě Johna Hopkinse v Baltimoru v USA, uvedla: „Objev tohoto ztraceného města je druhým nejdůležitějším archeologickým objevem od hrobky Tutanchamona."

Podle ní nález poskytne vzácný pohled do života starověkých Egypťanů v době, kdy byla Říše nejbohatší a pomůže osvětlit jedno z největších tajemství historie: Proč se Achnaton a Nefertiti rozhodli přestěhovat do Amarny. Město leží mezi chrámem Ramesese III v Medinetu Habu a chrámem Amenhotepa III v Memnonu. 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama