Mosasaurus lovil v prehistorických oceánech, když na souši vládli dinosauři

Největší Mosasaurus byl ve velikosti srovnatelný s megalodonem, obrovským prehistorickým žralokem / Heinrich Harder
Mosasaurus byl divoký mořský predátor z období křídy (před 145,5 - 65,5 miliony let). Zatímco na zemi dominovali dinosauři, Mosasaurus používal svůj dlouhý ocas a nepravidelné končetiny připomínající pádlo, aby se plavil vodou a svými mohutnými čelistmi a ostrými zuby ve tvaru kužele požíral všechny druhy kořisti včetně ryb, žraloků, mořských ptáků a dokonce i dalších menších druhů mosasaurů.

Mosasauři tvořili různorodou rodinu mořských plazů. Nešlo o mořské dinosaury, mosasauři měli užší vztah k moderním hadům a ještěrkám. Vyhynuli před 65,5 miliony let, tedy v době hromadného vyhynutí dinosaurů. Mosasaurus byl od té doby fiktivně vzkříšen na velké obrazovce, a to zejména v roce 2015 ve filmovém trháku „Jurský svět“. 

Podle studie z roku 2014 publikované v časopise Proceedings of the Zoological Institute RAS byl jeden z největších nalezených exemplářů mosasaurů identifikován jako Mosasaurus hoffmanni a měřil asi 17 metrů. Ne všichni mosasauři ale byli obři. Některé druhy jako například Xenodens calminechari dosahovaly jenom velikosti sviňuchy.

Největší Mosasaurus byl ve velikosti srovnatelný s megalodonem, obrovským žralokem, který dominoval oceánům ve středních miocénních a pliocénních epochách (před 15,9 ‒ 2,6 miliony let), dlouho poté, co mosasauři vyhynuli. 

Podle londýnského Přírodovědného muzea mohli megalodoni dosahovat délky až 18 metrů. Fosílie mosasaurů se občas zachovaly s neporušeným obsahem žaludku, což paleontologům pomáhá dozvědět se více o jejich loveckých strategiích. Například paleontologové v Kanadě odhalili exemplář z druhu Mosasaurus missouriensis s velkými rybími kostmi. 

Ryba byla větší než hlava mosasaura a umístění kostí naznačovalo, že mosasaurus pohltil svou kořist postupně. Na jiném fosilním nálezu byl v žaludku jiného druhu mosasaura, Prognathodon kianda, nalezen mladistvý Mosasaurus. 

Mosasaurus pravděpodobně lovil v poměrně hlubokých vodách, ale nevydával se příliš daleko od pobřeží.
 
Mosasauři možná plavali jako hadi nebo úhoři, ale jejich ocasy se během času měnily. Vyvinul se u nich žraločí ocas. Předními končetinami připomínajícími pádlo si pomáhali při náhlém zvýšení rychlosti, když potřebovali chytit kořist. Film „Jurský svět“ obsahuje ikonický snímek obřího Mosasaura, který raketově vystřelil z vody a popadl žraloka. 

Toto zobrazení starověké mořské příšery ale odborníci nepovažují za vědecky přesné. Skuteční mosasauři nebyli tak velcí. Tvor ve filmu je asi dvojnásobkem velikosti největší známé mosasaurské fosilie. Podle muzea dinosaurů Philipa J. Currieho je ve filmu také nepřesně zobrazen pohyb filmu mosasaura, založený na interpretaci plavání Mosasaura stejným způsobem jako plavou úhoři nebo hadi.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama