Rakovina není zdaleka problémem jen moderní doby, byla rozšířená už ve středověku

Dřívější odhady o rozsahu rakoviny před tisíci lety byly založeny na analýzách vnějšku kostí / Pixabay
Rakovinu oprávněně považujeme za největší zdravotní hrozbu 21. století. Koho by proto napadlo, že nádorová onemocnění byla častá již před průmyslovou revolucí, kouřením tabáku a vypouštěním škodlivin do ovzduší v období středověku.

Lidé ve středověku se obávali zdravotních rizik, jako je úplavice, dýmějový mor, chudoba, těžká práce a válčení.

Podle dřívějších odhadů rakovina ve středověké populaci nezastupovala ani jedno procento. „Nyní musíme rakovinu brát jako jednu z hlavních skupin chorob, která postihovala lidi ve středověku,“ uvedla výzkum publikovaný v časopise Cancer archeoložka Jenna Dittmarová z univerzity v Cambridgi.

Dřívější odhady o rozsahu rakoviny před tisíci lety byly založeny na analýzách vnějšku kostí. „Většina typů rakoviny se tvoří v měkkých tkáních orgánů, které v ostatcích ze středověku dávno degradovaly. Pouze některé druhy nádorů se šíří až do kostí a z nich je na povrchu viditelných jen několik, takže jsme hledali uvnitř kostí,“ vysvětlil odlišný přístup vedoucí studie Piers Mitchell, výzkumník z univerzity v Cambridgi.
 
CT skenování a rentgenování 143 koster, které pocházely z šesti hřbitovů z let 500 až 1500 v Cambridgi a okolních vesnicích, odhalilo důkazy o rakovině u čtyř jedinců v pánvi s minimální prevalencí 3,5 procent.

V případě jednoho muže středního věku byly metastázy (sekundární ložisko nádorových buněk či infekce) patrné ve většině kostí, což naznačuje rakovinu krve. Různé typy nádorů ve středověku podle odhadů založených na počtu případů nádorů v kostech u dnešních pacientů mělo 9 až 14 procent dospělých.
 
Rakovině dnes prospívá vdechování škodlivých látek z ovzduší, kouření tabáku a nikotinu a dlouhověkost. V době své smrti má nádorové onemocnění 50 procent Britů. Ve vyspělých zemích určitá forma rakoviny postihne téměř každého třetího člověka. Každý čtvrtý na ni zemře.

V České republice s nádorem žije nebo jej mělo 600 000 osob. Nejčastější diagnostikou u žen je rakovina prsu. U mužů je na vzestupu rakovina prostaty. Rovněž přibývá případů rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Mohlo by vás zajímat

Reklama