V Kalifornii byl objeven doutnající strom, opět roste riziko ničivých požárů

Druhohorní sekvojovce obrovské jsou největší a nejmohutnější stromy světa / NPS, Tony Caprio
Služba v Národním parku Sequoia na východě Kalifornie našla doutnající strom. Případ už řeší hasiči ve spolupráci s experty. Strom je izolován a pro návštěvníky parku a jeho prostředí naštěstí nepředstavuje nebezpečí. To se ovšem nedá říci o extrémním suchu v pohoří Sierra Nevada, kde se park rozkládá.

19. srpna minulý rok zažehla jiskra z bouřkového blesku v Národním parku Sequoia požár známý jako Castle fire. Plameny spálily 270 čtverečních kilometrů lesa. V té době se Spojené státy potýkaly s chronickým suchem a nedostatkem srážek. Jenom v Kalifornii na následky požárů zemřelo 33 lidí a popelem lehlo 17 000 čtverečních kilometrů krajiny.

Druhohorní sekvojovce obrovské (také se jim říká mamutí stromy) jsou největší a nejmohutnější stromy světa žijící až 3400 let. Také jsou největším turistickým lákadlem Národního parku Sequoia. A právě jeden takový strom v parku doutná.

Podle experta na požáry ze správy Sequoia & Kings Canyon National Parks, Liefa Mathiesena, je to následek sucha po loňském požáru a nedostatku sněhu a deště v roce letošním. Na jaře s přechodem do horkých letních dnů podle něj mohou být nalezeny další doutnající stromy.
 
Sekvojovec obrovský je naštěstí daleko od všech turistických stezek a pro své okolí s návštěvníky nepředstavuje nebezpečí v podobě zažehnutí požáru. Bohužel je však indikací toho, že park trpí na následky Castle fire ještě teď, což je varování před riziky dalších požárů. Z toho důvodu hasiči nabádají turisty, aby se drželi na stezkách, byli pozorní a dali svým blízkým vědět, kam se vydali a kdy se vrátí.
 
Meteorologická společnost AccuWeather na letošní rok předpovídá nadprůměrně ničivou sezónu požárů v nejlidnatějším státě ve Spojených státech. Podle odhadů má na celém západním pobřeží Kalifornie shořet zhruba 38 000 kilometrů čtverečních krajiny. To odpovídá polovině České republiky.

Mohlo by vás zajímat

Reklama