Na dně Tichého oceánu našli vědci překvapivě mimozemské plutonium

Plutonium-244 mohlo vzniknout společně s železem-60 výbuchy nedalekých supernov / Pixabay
Australští vědci ve vzorcích horniny ze dna Pacifiku našli radioaktivní izotop plutonia a železa vesmírného původu. Je to otisk „nedávné“ exploze supernovy, možná dokonce neutronové hvězdy.

Radioaktivní plutonium se na Zemi hojněji vyskytuje kvůli nedávným pokusům s jadernými explozemi. Ve velmi stopovém množství se v přírodě objevuje díky procesům, kterých se účastní uran-238.

Plutonium má ale také vesmírný původ. Předpokládalo se, že na Zemi pršelo ve formě kosmického prachu z výbuchů supernov. V menší míře bylo nalezeno i v meteorickém prachu na oceánském dně.

Výzkumníci studovali vzorky oceánské kůry ze dna Tichého oceánu a spolu s plutoniem-244 v nich našli také železo-60. „Naše data mohou být prvním důkazem, že supernovy skutečně produkují plutonium-244,“ uvedl Anton Wallner, hlavní autor studie, nukleární fyzik a profesor na Australské národní univerzitě. On ale nevylučuje, že za tím nestojí mnohem epičtější událost. Exploze neutronové hvězdy.
 
Plutonium-244 mohlo vzniknout společně s železem-60 výbuchy nedalekých supernov. Nebo se plutonium-244 ve sluneční soustavě nacházelo již před jejich explozemi. Hmota a záření supernov jej pak dopravily na Zemi. Znamenalo by to, že se před maximálně desítkami miliony let v oblasti sluneční soustavy srazily neutronové hvězdy.
 
Oba těžké prvky se tedy dávno měly rozpadnout do stabilních forem. Ale vzhledem k tomu, že byly nalezeny v současném stavu, může to znamenat, že ke kosmické události došlo „pouze“ před několika miliony let. A pokud to byla exploze neutronové hvězdy, tak jsme „těsně“ přišli o velkolepou podívanou.

Mohlo by vás zajímat

Reklama