V době nastupující elektromobility je CNG pohon pro řadu řidičů stále nejlevnějším řešením

Typickými uživateli CNG vozů jsou rozvážkové firmy / Pixabay
Ačkoli se dnes většina informací o vozidlech s alternativním pohonem soustředí na nástup elektromobility, část řidičů stále preferuje jinou variantu: CNG neboli stlačený zemní plyn.

Zájem o CNG neopadá ani během pandemie, naopak. Český plynárenský svaz oznámil, že loni spotřeba zemního plynu v dopravě nadále rostla, zatímco u konvenčních paliv, tedy u benzinu a nafty, došlo k poklesu.

Podle Svazu dovozců automobilů bylo loni v České republice registrováno 1293 nových CNG vozů. Odhaduje se, že celkem na českých silnicích jezdí téměř 28 tisíc těchto vozidel, většina z nich je firemních.

Některé podniky vnímají pohon CNG jako nejvýhodnější možnost. Potvrzuje to leasingová společnost LeasePlan, která dlouhodobě patří mezi největší vlastníky CNG automobilů u nás. V současnosti v rámci své zákaznické flotily provozuje více než 6 % všech CNG vozidel registrovaných v České republice.

„Typickými uživateli CNG vozů jsou rozvážkové firmy, ale využívají je i společnosti z mnoha jiných oborů, pro které jsou rozhodující ekonomická kritéria. Při vyšších kilometrových nájezdech je CNG v současnosti jednoznačně nejlevnějším způsobem automobilové dopravy. Finančně zajímavé ale začíná být už při středních nájezdech kolem 20 tisíc kilometrů za rok,“ říká Daniel Prostějovský ze společnosti LeasePlan.

CNG vozidla zpravidla využívají jako druhé palivo benzin. Podle analýz celkových nákladů na provoz (TCO), které LeasePlan sestavuje, začne pohon CNG přinášet úspory, už když je využíván ze 70 %.

Mohlo by vás zajímat

Reklama