Robotická paže na Mezinárodní vesmírné stanici byla poškozena kosmickým smetím

Miniaturní kosmické smetí poškodilo letos v květnu robotický systém Canadarm2 / NASA
Došlo asi k nevyhnutelnému. Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) zasáhlo a poškodilo kosmické smetí. Je to další připomínka toho, že vesmírný odpad je stále větší problém, s nímž se kosmické agentury musejí vypořádat.

Na oběžné dráze blízké Země obíhá více než 23 000 vesmírných trosek o velikosti softballového míčku a větší. Smetí menší než tyto rozměry je těžko pozorovatelné. A i přes jeho miniaturní rozměry může díky své orbitální rychlosti napáchat značné škody, například prorazit kovové desky.

Je zřejmé, že kosmické agentury si tento problém uvědomují. Aktuální nehoda je ale varováním, že situaci je potřeba rychle řešit. Není jasné, kdy k nehodě došlo. Poškození bylo zaznamenáno při běžné kontrole 12. května 2021, přičemž Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráci s Kanadskou kosmickou agenturou (CSA) vyhodnocoval škody na základě detailních snímků.

Miniaturní kosmické smetí poškodilo robotický systém Canadarm2 navržený CSA. Robotické titanové rameno je součástí ISS už 20 let. Pomáhá manipulovat s nákladem mimo samotnou stanici. Podporuje také pohyb astronautů vně stanice.
 
„Navzdory dopadu výsledky probíhající analýzy naznačují, že výkonnost paže zůstává nedotčena. Poškození je omezeno na malou část výložníku paže a tepelný povlak,“ píše CSA na svém blogu.
 
Vesmírné trosky jsou skutečně problém. Minulý rok musela ISS provést celkem třikrát složitý manévr, aby se zabránilo kolizi s vesmírným odpadem. Podle zprávy Evropské kosmické agentury (ESA) Zemi obíhá 130 milionů fragmentů antropogenního materiálu menších než milimetr. 
 
Podle ESA je pro udržitelné využívání vesmíru nezbytné, abychom vesmírný odpad řešili a minimalizovali.

Mohlo by vás zajímat

Reklama