Experti na stárnutí prozradili zásadní faktor určující délku našeho života

Po stovky let se maximální délka života prodlužuje / Pixabay
Ve vyspělých zemích se průměrná délka lidského života pohybuje okolo 80 let. Někteří lidé však žijí ještě déle. Nejstaršímu člověku na Zemi bylo úctyhodných 122 let. Délka života se ovšem u každého jedince liší. Má na tom větší podíl genetika, nebo životní styl?

Smrt je nevyhnutelná. Věk mezi jednotlivci se však drasticky liší. Jaké je tajemství dlouhověkého života? Víme, že svou roli hraje jak genetika, tak životní styl a podmínky, v nichž žijeme. Například maximální délka života v rozvojových zemích je větší než v zemích chudých. 

Web ScienceAlert se zeptal 11 odborníků na stárnutí, buněčnou biologii a genetiku, zda je stárnutí primárně určováno naší genetikou. Experti přitom tuto otázku interpretovali dvěma způsoby. Je dlouhověkost určována primárně genetikou ve srovnání s jinými druhy? Je dlouhověkost určována genetikou ve srovnání s jinými lidmi?

Víme, že různé druhy zvířat mají různorodou délku života. Žralok malohlavý se dožívá až 400 let, zatímco některé druhy jepic žijí pouze 5 minut. Profesor David Gems, expert na stárnutí z University College London, říká, že genetika určitě významnou roli hraje, pokud srovnáváme lidi a jiné živočišné druhy. Maximální délka života u lidí je například dvojnásobná oproti šimpanzům a gorilám.
 
Pokud však budeme srovnávat pouze lidský druh, genetika hraje roli v dlouhověkosti, ale není určujícím faktorem. S Gemsem souhlasí profesorka Dame Janet Thorntonová, expertka na buněčnou biologii. Podle ní genetika v procesu stárnutí zahrnuje pouze 30 procent účinku. Uznává ale, že se často dlouhověkost drží v rodinách. Některé rodiny totiž mají mnoho velice starších lidí.
 
Je ale těžké říci, zda je to skutečně dáno genetikou, nebo životním stylem. Geny se v rodině předávají, ale rodiny společně sdílí například stravovací návyky, které také hrají roli v délce dožití a souvisejícím zdravím. Více nám mohou prozradit DNA studie těchto rodin.
 
Je zřejmé, že způsob života na nás má opravdu velký vliv. Po stovky let se maximální délka života prodlužuje, a to jde ruku v ruce s lepší dostupností čisté vody, léků, zdravotní péče a dostatkem potravin.
 
Vliv na dlouhověkost má také omezení příjmu kalorií a cvičení. Cvičení 15 minut denně v průměru prodlužuje dožití daného jedince o 3 roky. „Genetika vás může připravit na dlouhý život, abyste si to ale uvědomili, musíte udělat správné věci,“ řekla Lorna Harriesová, odbornice na genetiku a buněčnou biologii na University of Exeter. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama