Dnešní bouře v Americe intenzitou odpovídají bouřím v poslední době ledové

Zesílení bouří souvisí také s úbytkem dešťů v jihozápadních USA / Pixabay
Bouře v důsledku klimatických změn sílí a jsou častější. Klimatičtí vědci zjistili, že dnešní extrémní bouře v Americe odpovídají starodávnému bouřkovému vzorci v poslední době ledové.

Bouře dokážou zprostředkovat epickou nebeskou podívanou. Stejně tak ale přinášejí zkázu. Blesky v suchém prostředí zažehnou nezastavitelné požáry, vznikají přívalové deště, povodně, krupobití a tornáda. Bouře mohou zapalovat a ničit domy, bohužel i brát životy.

Bouře mohou být silné více či méně kdekoliv na Zemi. Mezi ty vůbec nejsilnější patří ty ve Spojených státech v oblasti známé jako Velké planiny. Zdejším bouřkovým komplexům se říká mezosynoptický konvekční systém (MCS). Tyto bouřkové komplexy v regionu ročně mohou za 90 procent srážek.

Jsou to velmi silné události, někdy až extrémní. Jejich frekvence i intenzita se neustále zvyšuje. Christopher Maupin, paleoklimatolog z Texas A&M University se svými kolegy pro vylepšení klimatických modelů souvisejících s Velkými planinami se podíval na místní bouře v minulosti. Jeho závěry vyšly v Nature Geoscience.
 
Vědci vytvořili přesný obraz o počasí v historii analýzou a porovnáním izotopů vodíku a kyslíku zachycených v texaských jeskyních. „Tyto bouřky jsou tak velké, že i když se většina vyskytne v Oklahomě, déšť v Texasu stále bude nést izotopový podpis těchto obrovských bouří,“ vysvětlil  Maupin.
 
Pak byly analyzovány izotopy uranu a thoria v krápnících a stalagmitech v těchto jeskyních a byly datovány do poslední doby ledové před 30 až 50 tisíci lety.
 
Vědci zjistili, že tyto zesilující bouře souvisely s klimatickými výkyvy známými jako události Dansgaard a Oeschger. Během poslední doby ledové k nim došlo 25krát. Zesílení bouří také souviselo s úbytkem dešťů v jihozápadních USA a s většími atmosférickými výkyvy v pánvi Santa Barbara.
 
Pozorovaný vzorec zvýšené frekvence a intenzity atmosférických vln řídících počasí, nazývaný jako Rossbyho vlny, dnes může tyto silné bouře podporovat.
 
Podle geoložky a jedné z autorek studie Courtney Schumacherové je tato analýza krokem k lepším předpovědím super-bouří.
 
 
 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama