Nejstarší útok žraloka se odehrál před 3000 lety, podle archeologů byl rychlý a brutální

Archeologové se domnívají, že muž před napadením lovil se svými společníky ryby / Pixabay
Archeologové našli kosti nejstarší doložené oběti žraloka žijící před 3000 lety. Na kostech našli téměř 800 překrývajících se ran. Vzhledem k tomu, že nenesou známky hojení, muž brutální útok nepřežil. Nález dokazuje těžký život lovců a sběračů.

Kosterní pozůstatky byly poprvé nalezeny na archeologickém nalezišti u mohyly Tsukumo poblíž vnitrozemského moře Seto (vodní plocha mezi japonskými ostrovy Honšú, Šikoku a Kjúšú) počátkem 20. století. Tehdy se rány nepovedly vysvětlit.

Poté kosti znovu našli archeologové z Oxfordské univerzity, J. Alyssa Whiteová a Rick Schulting, kteří vyšetřovali násilí v prehistorickém Japonsku. Jejich práce vyšla v Journal of Archaeological Science: Reports. 

Podle analýzy jsou kosti poseté 790 hlubokými, často se překrývajícími ranami. Závažná poranění se týkají hlavně paží, nohou, hrudníku a břicha. Rány, které jsou známy jako Tsukumo č. 24, neodpovídají standardním zvířecím predátorům a mrchožroutům.
 
Podle ran je zřejmé, že „hroty“ byly ostré a zakřivené, což je v rozporu s tehdy užívanými kamennými nástroji. Útok byl nejspíše rychlý a brutální. Muži mladého až středního věku chyběla levá ruka a pravá noha. Levá noha byla v rámci pohřbu položena na na horní část těla oběti v obrácené poloze.
 
Že šlo o útok žraloka potvrdil i mořský biolog George Burgesse z Floridského muzea přírodních dějin z oddělení Floridského programu pro výzkum žraloků. „Vzhledem ke zraněním byl zjevně objetí útoku žraloka,“ potvrdil Burgesse.
 
Na základě charakteru a rozložení otisků zubů šlo buď o útok žraloka tygřího (Galeocerdo cuvier), nebo žraloka bílého (Carcharodon carcharias).
 
Archeologové se domnívají, že muž před napadením lovil se svými společníky ryby. Podle jejich závěrů neumíral dlouho. Došlo k okamžitému přerušení stehenních tepen, hypovolemickému šoku a náhlé smrti. Krátce po tragédii byl mladý muž pohřben svým lidem právě v mohyle Tsukumo. „Lidé mají se žraloky dlouhou a sdílenou historii. Tohle je jeden z relativně vzácných případů, kdy byl člověk na jídelníčku žraloka, nikoliv naopak,“ píší archeologové.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama