Mamuty a mastodonty nevyhubili lidé, ale chladné počasí, zjistila studie

Vědci analýzou fosilií po celém světě zkoumali vývoj 185 druhů chobotnatců v období 60 milionů let / Pixabay
Předci slonů, mamuti a mastodonti, nebyli vyhubeni pravěkým člověkem, ale klimatickými změnami. Úbytek druhové rozmanitosti dosáhl maxima v poslední době ledové, stojí ve studii britských vědců. Pravěcí lidé před 10 000 lety lovili poslední zástupce těchto obrovských zvířat.

Lov velkých zvířat se pro naše předky stal součástí života asi před 1,5 miliony let. Chobotnatci však v Africe začali vymírat mnohem dříve. Vrcholem tohoto úbytku v Africe, Eurasii a Americe bylo období asi před 2,4 miliony let.

Časová analýza ukázala, že úmrtnost neodpovídá expanzi člověka a jeho schopností lovit velké býložravce s pomocí primitivních zbraní. Na základě starších studií víme, že moderní lidé Eurasii osídlili zhruba před 185 000 lety. Ovšem ne v takovém počtu, aby přispěli k riziku vymírání chobotnatců, které na tomto kontinentu nastalo před 160 000 lety.

Člověk není úplně bez viny. Poslední zbytky chobotnatců (hlavně mamutů a mastodontů) lovil ještě před 10 000 lety. Studie paleontologů z Helsinské univerzity, University of Alcalá pod vedením Bristolské univerzity vyšla v Nature Ecology & Evolution.
 
Vědci analýzou fosilií po celém světě zkoumali vývoj 185 druhů chobotnatců v období 60 milionů let od začátku jejich evoluce na území dnešní Afriky. Podle výsledků během 30 milionů let, tedy celé první poloviny evoluce chobotnatců, se vyvinuly pouze 2 z 8 skupin. Chobotnatci v těch dobách byli jen málo podobní slonům. Rozměry připomínali spíše kance či hrocha. Byla to slepá ulička evoluce.
 
Evoluce chobotnatců se pohnula až asi před 20 miliony lety, když se afro-arabská deska srazila s eurasijským kontinentem. Vznikl tak průchod do Eurasie a Severní Ameriky, což vedlo k diverzifikaci chobotnatců.
 
Klimatická změna však vytvořila podmínky, které byly pro nepřizpůsobivé chobotnatce postupným koncem. „Poruchy stanovišť byly neúprosné. Týkaly se neustálých změn globálního podnebí a podporovaly adaptivní řešení, zatímco chobotnatci nedržící krok postupně vymírali,“ řekl spoluautor studie Dr. Zhang Hanwen z Bristolské univerzity.
 
Mastodonti byli zredukování na pouhou hrstku druhů v Americe. Mezi nimi byl i známý mastodont z doby ledové nazývaný jako americký mamut. Nadcházející ledový věk přinutil přežívající zbytky chobotnatců k přizpůsobení se drsným podmínkám. Nejextrémnějším příkladem této evoluce je mamut srstnatý, známý díky své husté hřívě a masivním klům. 
 
Cesta těchto gigantických, mohutných zvířat byla ukončena lidmi, úpadek však začal mnohem dříve. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama