Nová generace ponorky dopravila posádku k Titanicu, kde sleduje pomalý rozpad slavné lodi

Hlubinné plavidlo bylo ve spolupráci s NASA navrženo tak, aby odolalo obrovskému tlaku na oceánském dně / Oceangate Expeditions
Společnost Oceangate Expeditions dokončila první z celé série ponorů k Titanicu. Umožnila to ponorka nové generace Titan, která je odolná vůči tlaku u dna. Společnost chce sledovat rychlost rozpadu trupu a studovat mikrobiální život, díky němuž se slavný parník rozkládá.

Podle Národního úřadu pro oceány a atmosféru se struktura trupu slavné lodi Titanic, která před 109 lety narazila do ledovce, díky čemuž zahynulo více než 1500 pasažérů, kvůli tlaku a mikrobiálnímu životu do 40 let rozpadne, což znemožní další výzkumy a pokusy o hledání  artefaktů.

Proto se v posledních letech zintenzivňuje úsilí o ochranu samotného vraku. „Abychom se k vraku dostali, museli jsme překonat obrovské technické, provozní, obchodní a konečně i pandemické výzvy,“ uvedl prezident společnosti Oceangate Expeditions, Stockton Rush, který stanovil cíl mapovat rychlost tohoto rozkladu, studovat zdejší život a vytvořit GIS mapu artefaktů.

Rovněž doufá, že vytvoří 3D obraz toho, co z lodi zbylo, a to za použití 4K videa a nejmodernější sonarové a laserové technologie. Společnost Oceangate Expeditions v úterý oznámila, že proběhl první z mnoha ponorů 500 metrů pod hladinu severního Atlantiku k rozpadajícímu se vraku. Pětičlenné posádce a jedné civilistce na palubě to umožnila nová generace ponorky z uhlíkových vláken a titanu, Titan.
 
Hlubinné plavidlo bylo ve spolupráci s NASA navrženo tak, aby odolalo obrovskému tlaku na oceánském dně. Posádka tam u vraku objevila rám z vitrážového okna a fragmenty dlaždic z jeho podlahy. 
 
Web GeekWire informoval o tom, že za 150 000 dolarů se k posádce, která se zúčastní dalších ponorů, může připojit vybraný počet „aspirujících specialistů“. Ti stráví asi týden na podpůrné lodi Horizon Arctic, než dostanou příležitost k ponoru.
 
Jediná společnost, která v současnosti vlastní práva na záchranu Titanicu, je RMS Titanic, Inc. V roce 2020 firma k vraku vyslala tři podvodní roboty. Roboti rozřízli strop podpalubí a z vraku vyzvedli Marconiho bezdrátové rádio.

Byl to kontroverzní zákrok kritizovaný vládami Spojených států a Spojeného království. Titanic je totiž významná historická památka a hrob, přičemž podle některých tímto krokem došlo k jeho narušení a „znesvěcení“.
 
Společnost RMS Titanic, Inc. se ovšem obávala zhroucení Titanicu. Slavný telegraf, který při nehodě parníku pomáhal zachraňovat životy, by bez provedené akce zůstal pohřben na dně.

Mohlo by vás zajímat

Reklama