Australští vědci objevili na dně Indického oceánu oko Saurona

Eye of Sauron, Barad-dûr a Ered Lithui jsou součástí shluku podmořských hor Karma / Phil Vandenbossche&Nelson Kuna/CSIRO
Na dně Indického oceánu nedaleko Vánočního ostrova našli australští vědci hornatý, vulkanický svět, který připomíná část Tolkienova Mordoru. Další výpravy chtějí v neprozkoumaných vodách okolo ostrova hledat pro vědu neznámý život.

Programu se účastní australští vědci z Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu (CSIRO). Při 12. plavbě na lodi RV Investigator CSIRO v Indickém oceánu v australských vodách 280 kilometrů východně od Vánočního ostrova a v hloubce 3100 metrů pod plavidlem vědci detekovali starodávnou podmořskou sopku připomínající oko Saurona z fantasy trilogie Pán prstenů.

Vulkán má údajně kalderu o rozměrech 6,2 × 4,8 km a ve středu má 300 metrů vysoký vrcholek evokující zorničku Sauronova oka. Kaldera vzniká propadnutím vulkánu, zatímco jeho vrchol vytlačuje magma, a to se po jeho zhroucení dere vzhůru. Vypadá jako kotlovitá prohlubeň ve tvaru kráteru o průměru několika kilometrů, v extrémních případech desítek kilometrů.

"Eye of Sauron" nebyl jediný objev výpravy, o níž informoval web The Conversation. Mapování oceánského dna směrem k jihu odhalilo menší horu pokrytou vulkanickými kužely (Barad-dûr). Směrem dál k jihu byla objevena větší podmořská hora s plochým vrcholem (Ered Lithui).
 
Plochý vrchol Ered Lithui byl vytvořen erozí mořských vln, neboť nejprve vyčníval nad hladinu. Těžká hora se postupně nořila do měkkého dna. Dnes se vrchol Ered Lithui nachází 2,6 kilometrů pod hladinou.
 
Eye of Sauron, Barad-dûr a Ered Lithui jsou součástí shluku podmořských hor Karma. Stáří útvaru je odhadováno na 100 milionů let. Ered Lithui však podle slov expertů vzhledem k tomuto stáří vypadá strukturou překvapivě mladě.
 
Na vrcholu sopky je usazeno zhruba 100 metrů vrstev písku a bahna. Tyto vrstvy po miliony let vznikaly mrtvými organismy klesajícími ke dnu. Vědci se domnívají, že takto rychlá sedimentace mohla sopku zčásti zasypat a vulkány mohly dál klíčit, nebo mohou být čerstvě vyrostlé na místě originální formace. Jak totiž vědci připomínají, Země je stále neklidná.
 
Život se geologickým změnám přizpůsobuje. Na povrchu Ered Lithui žije bohatý živočišný koktejl. Krabi, mořské želvy, červi, černé korály, korýši, různé houby a mnohé další organismy. Vědci, které další plavba do této oblasti čeká příští rok, doufají v objevení pro vědu neznámých druhů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama